Bitka za Crvenu planetu počela je sletanjem ruske sonde 1971.godine prošlog veka

Približavanje

Sovjetski naučnici očajnički su pokušavali da sustignu američke u trci za osvajanje svemira, a nakon što su prestignuti na Mesecu, sledeća “bitka” čekala ih je na Crvenoj planeti.

Godine neprekidnog rada, bez vremena da se testira kompletna oprema, kulminirale su eksplozijom tri rakete u maju 1971. Međutim, nasuprot svim očekivanjima Mars 3 ušao je u istoriju kao prva sonda koja je dotakla tle četvrte planete od Sunca.

mars

“Kada smo dobili potvrdu da je lender uspešno sleteo, svi su bili presrećni”, kaže Arnold Selivanov, jedan od poslednjih članova misije.

Signal Mars 3 sonde trajao je svega 20 sekundi i od njega više nije bilo “ni traga ni glasa”. Samo je jedna misteriozna slika dospela u kontrolnu sobu.

Stručnjaci i dalje debatuju da li je zaista reč o fotografiji marsovskog pejzaža. Niko ne zna zašto je sonda ugašena, ali verovatno je reč o tome da nije “imala sreće”. Naime, planetu je tada zahvatila najveća peščana oluja koja je do tada primećena na Marsu, ali iako je uništila opremu, nije mogla da umanji značaj sovjetske misije.

I posle 44 godine, dostignuće oduševljava. Doprinos ove misije mora biti priznat kao “hrabar korak u istraživanju svemira”, kaže Don Mekoj, menadžer programa ExoMars Evropske svemirske agencije (ESA).

Volker Maiwald, executive officer and habitat engineer of Crew 125 EuroMoonMars B mission, walks among the rock formations in the Utah desert

ESA će koristiti sličan sistem kakav je imao Mars 3 da se spusti na Crvenu planetu u januaru 2016. Razlika je u tome što će nova verzija biti otporna na peščane oluje.

U šezdesetim godinama niko nije znao šta se može očekivati od Marsa, a čak su postojale spekulacije da se na njemu nalaze tragovi izgubljenih civilizacija.

Sovjeti su poslali još četiri misije 1973. ali su sve bile neuspešne. SAD je 1975. poslala je dve sonde Viking od kojih su obe sletele. Od tada pet misija, od kojih sve američke, uspešno su dospele na tle Marsa.

(B92)

Share this post: