Bivši branilac Ramuša Haradinaja novi sudija Vojislavu ŠEŠELJU!

Novi sudija Šešelju

foto: AP

Bivši branilac Ramuša Haradinaja, britanski pravnik Ben Emerson biće jedan od petoro sudija koje će odlučivati o žalbi Tužilaštva na oslobađajuću presudu koju je Haški tribunal izrekao Vojislavu Šešelju.

Emerson će biti jedan od članova Žalbenog veća u procesu Šešelju, kojim će predsedavati američki sudija Teodor Meron, dugogodišnji predsednik Tribunala i sudskog Mehanizma koji ga nasleđuje, saopšteno je u Hagu.

Ben Emerson je bivšeg vođu OVK dva puta uspešno branio pred Tribunalom.

Prvi put, Haradinaj je 2008. oslobođen krivice za ratne zločine nad Albancima i Srbima u okolini Dečana.

Posle usvojene žalbe Tužilaštva, suđenje je delimično ponovljeno, ali je i na kraju tog procesa Tribunal 2012. oslobodio Haradinaja.

Emerson je, posle te presude, oštro napao bivšu glavnu tužiteljku Karlu Del Ponte što je uopšte podizala optužnicu protiv Haradinaja.

U Žalbenom veću u procesu Šešelju biće još sudije Florans Arej iz Kameruna, Li Mutoga iz Kenije i Ivo Rosa iz Portugala.

Prvostepeno veće Tribunala oslobodilo je Šešelja, 31. marta, krivice za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-1993, a Tužilaštvo je u žalbi ocenilo da je presuda „nerazumna“ i „neobrazložena“.

(Beta)

Share this post: