Blumberg: Grčka poražena u borbi sa EU

vbdigdi

Uprkos tome što je njen ministar finansija Janis Varufakis proglasio svoju „pobedu“ u „borbi“ sa ostalih 18 ministara zemalja zone evra, Grčka je na sastanku u petak u Briselu pretrpela poraz, piše američka agencija Blumberg.

Varufakis je na Fejsbuku napisao posle pregovora s kolegama iz evrozone: „Prvo te ignorišu, onda ti se smeju, potom se bore protiv tebe, a zatim pobediš“.

Grčka se, piše Blumberg, odmeravala sa čak „18 protivnika“, te su oni, što se i očekivalo, izašli sa sastanka kao „veliki pobednici“. Evrogrupa je odlučila da EU, Centrallna evrpska banka i MMF i dalje budu nadzornici Grčke u sprovodjenju sporazuma o međunarodnoj kreditnoj pomoći, a Grčka je dobila samo to što se oni ubuduće neće nazivati „trojka“.

Evrogrupa je obezbedila saglasnost Grčke za produžavanje postojećeg programa mera koje prate sporazum o međunarodnoj kreditnoj pomoći, a Grčka je uspela da se to više ne naziva „programom“. Evrogrupa je Grčkoj postavila rok do ponedeljka da predloži niz finansijskih mera čije će uspešno sprovođenje biti uslov za reviziju sporazuma o međunarodnoj kreditnoj pomoći, koju je ona
tražila.

Ukoliko te mere štednje koje Grčka može da odabere sama, budu uspešne, ona bi možda mogla da dobije saglasnost evrogrupe da joj se umanji obaveza da ove godine poveća sufict budžeta na tri odsto koliko je ranije utvrđeno.

Evrogrupa je u petak u Briselu odlučila da novac koji je do sada bio Grčkoj na raspolaganju u Fondu za finansijsku stabilnost, ubuduće bude pod nadzorom Centralne evropske banke, da bi se osiguralo da će biti dat samo grčkim bankama, za refinansiranje, ali ne i grčkoj državi. Grčka država će u tom pogledu biti „samo posmatrač“, piše Blumberg.

Iako može izgledati da je Grčka od Evrogrupe dobila veoma malo, ministar Varufakis je dobio mogućnost da kod kuće kaže da je postigao sve što je bilo moguće, a to je, zaključuje Blumberg, ipak mnogo za zemlju koja smatra da je poslednjih godina „dobila mnogo udaraca“ od svojih evropskih partnera.

(Beta)

Share this post: