Blumberg poziva Junkera da podnese ostavku zbog korupcije

gbnirtubvh

On je obogatio svoju zemlju izvlačeći novac iz džepova drugih država, uključujući članice Evropske unije, kojoj bi sada trebalo da služi, ogorčeni su urednici uticajnog medijskog servisa

Uredništvo uticajnog finansijskog medijskog servisa Blumberg zatražilo je u današnjem uvodniku da predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker odmah podnese ostavku zbog toga što je učestvovao u poreskim prevarama ogromnih razmera.

Zahtev je usledio pošto je prošle nedelje objavljen veliki broj dokumenata koji pokazuju da su, dok je Junker bio premijer Luksemburga, velike međunarodne korporacije uz pomoć luksemburških vlasti godinama uspevale da izbegnu plaćanje poreza.

„Junker je takoreći obogatio svoju zemlju izvlačeći novac iz džepova drugih država, uključujući članice Evropske unije, kojoj bi sada trebalo da služi“, poručili su urednici, ukazujući da je Junkerov položaj na čelu EK postao neodrživ iz moralnih razloga.

Poslaničke grupe socijaldemokrata i liberala u Evropskom parlamentu su prošle nedelje pokrenule inicijative da Junker izađe pred poslanike i objasni svoju ulogu u masovnom izbegavanju poreza preko fiktivnih firmi registrovanih u Luksemburgu, ali su stranke desnog centra, najjača grupa u EP, to blokirale.

Junker se od izbijanja skandala nije pojavljivao u javnosti, ali je preko svog parola poručio da mu je savest mirna i da slična praksa postoji u mnogim drugim zemljama, a da će nadležna tela EK ispitati da li su evropski zakoni prekršeni. Urednici Blumberga, međutim, smatraju da Junker mora da ode i ako se ispostavi da je sve bilo po zakonu.

„S obzirom da je Junker na čelu tela nadležnog za istragu, javnost neće poverovati u rezultat ako on bude oslobađajući“, kažu oni.

Skandal je uzdrmao Junkera već u prvoj nedelji njegovog petogodišnjeg mandata, a mnogi ukazuju da on sigurno ne bi bio izabran za predsednika Komisije da su dokumenta iz Luksemburga procurila samo nekoliko dana ranije. Iako Junker još uživa podršku većine članova Evropskog saveta i Parlamenta, današnji neuobičajeno oštar zahtev kolegijuma uticajne agencije dodatno podriva njegov položaj.

(Tanjug)

Share this post: