Bosanac pred sudom u Lincu zbog ubistva 16 Srba iz Serdara

zatvor2

Austrijski državljanim bosanskog porekla uskoro će se naći pred sudom u Lincu zbog optužbi za ubistvo 16 osoba, tri pokušaja ubistva i paljevine počinjene u srpskom selu Serdari u Bosni i Hercegovini.

U tom napadu je, prema optužnici, ubijeno 16 civila, među kojima dvoje dece, a tri žrtve su preživele masakr, u kojem je zapaljeno i 11 kuća, saopštilo je danas državno tužilaštvo u Lincu.

On je optužen da je za vreme rata u BiH učestvovao u napadu Bošnjaka na srpsko selo Serdari.

Taj Austrijanac bio je pripadnik jedne vojne jedinice, koja je, najpre, mesecima nadzirala srpsko selo, a onda u ranim jutarnjim satima 17. septembra 1992, naoružana poluautomatskim oružjem i eksplozivima, napala Srbe.

Državno tužilaštvo u Lincu polazi od toga da je ovaj napad bio planirana akcija osvete za nasilje počinjeno od strane Srba.

U optužnici se navodi da je akcija detaljno planirana, da je više vojnih jedinica preuzelo određene zadatke, a da je optuženi pripadao jedini koja je izvršila napad.

Pošto je optuženi austrijski državljanin on nije izručen, ali će morati da odgovara za ovaj zločin pred sudom u Lincu. Više njegovih saučesnika je u januaru osuđeno pred sudom u Bosni.

Državno tužilaštvo u LIncu u svojoj optužnici na 200 strana se oslanja na protokole i dokaze iz postupka pred bosanskim sudom.

Optuženom preti kazna od pet do 20 godina zatvora, a prema zakonu, ne može biti osuđen na doživotnu kaznu jer se zločin dogodio previše davno.

(Tanjug)

Share this post: