Branila se od silovanja: Obešena zbog ubistva tajnog agenta

zatvor2

U Iranu je vešanjem pogubljena 26-godišnja žena koja je pet godina čekala izvršenje smrtne kazne zbog ubistva bivšeg obaveštajnog zvaničnika.

Rejhaneh Džabari je obešena u zoru, saopštila je kacelarija teheranskog tužioca, preneo je AFP.

Nevladina organizacija Amnesti internešenel je saopštila da je Džabari osudjena na smrt zato što je nožem na smrt izbola Mortezu Abdolalija Sarbandija.

Izvestilac UN za ljudska prava je rekao da je Sarbandijevo ubistvo bilo čin samoodbrane nakon što je pokušao da siluje Džabarijevu, kao i da je njeno sudjenje 2009. godine bilo puno propusta.

Iranski glumci i druge ličnosti iz javnog života i mnogi na Zapadu tražili su da se obustavi izvršenje smrtne kazne. Apeli za njeno pomilovanje su intenzivirani proteklih nedelja.

Amnesti internešenel kaže da je njenoj majci juče dozvoljena jednočasovna poseta ćerki, što u Iranu obično prethodi izvršenju smrtne kazne. Prema podacima UN, od početka 2014. u Iranu je pogubljeno više od 250 ljudi.

UN i medjunarodne organizacije za ljudska prava tvrde da je Džabari priznala zločin pod velikim pritiskom i pod pretnjama iranskih tužilaca i da je zbog toga trebalo ponovo da joj se sudi.

Izvestilac za ljudska prava u Iranu Ahmed Šahid izjavio je u aprilu da je Sarbandi ponudio Džabarijevoj, koja je bila unutrašnja dekoraterka, da preuredi njegovu kancelariju, a zatim je odveo u jedan stan gde ju je seksualno zlostavljao.

Medjutim Sarbandijeva porodica tvrdi da je ubistvo bilo unapred isplanirano i da je Džabari priznala da je kupila nož dva dana pre ubistva, naveo je AFP.

Najstariji sin žrtve Džalal Sarbandi je rekao da je Džabari priznala da je u stanu u kome je njegov otac ubijen bio prisutan još jedan muškarac, ali je odbila da otkrije njegov identitet.

On je u aprilu za dva iranska reformistička lista „Šarg“ i „Etemad“ kazao da njegova porodica „neće ni razmišljati o pomilovanju dok se ne otkrije cela istina“.

„Tek kada budemo znali njene prave namere i kada kaže istinu o saučesniku i onome što se stvarno dogodilo bićemo spremni za pomilovanje“, rekao je on.

(Tanjug)

Share this post: