Britanska kraljevska mornarica u strahu: RUSIJA gospodari svetskim morima, deluje kao da se PUTIN sprema za rat!

Ruska mornarica

Ruska atomska krstarica „Petar Veliki“ –  foto: Reuters

Britanska kraljevska mornarica suočava se sa najvećim izazovom iz Rusije u poslednjih četvrt veka, upozorio je admiral Filip Džons, komandant britanske flote.

Rusija trenutno sprovodi najveću mornaričku aktivnost još od kraja hladnog rata. Njeni ratni brodovi i podmornice učestalo plove svetskim vodama, a Britanija ima velike poteškoće da kao pomorska sila izađe na crtu tim manevrima. Ako biste posmatrali sa strane, delovalo bi vam kao da se Putin sprema za rat – rekao je admiral Džons, a prenose britanski mediji.

[adsenseyu5]

Ova upozoravajuća poruka admirala Džonsa došla je u jeku ponovnog angažovanja britanske mornarice, koja se sprema da isprati ruski nosač „Admiral Kuznjecov“ na njegovom povratku iz Sirije ka Rusiji. Ruski nosač kroz Mediteran plovi u pratnji tri ratna broda i tankera.

Nakon izjave čelnog čoveka britanske mornarice oglasili su se bezbednosni eksperti s Ostrva, koji navode da aktivnosti ruskih brodova nisu ni približno opasni kao one koje sprovode njihove podmornice u vodama severno od Škotske.

Ilustracija

foto-ilustracija: printscreen

Britanske podmornice i brodovi uz podršku svojih NATO saveznika mesecima tragaju za ruskom podmornicom koja navodno kružio oko Velike Britanije. Britanci veruju da ih ruska podmornica špijunira, i navodno prikuplja podatke o njihovim nuklearnim sistemima.

Zvaničnici i generali već su počeli da se žale kako im za „ravnopravan odgovor Rusiji“ fali pola milijarde funti u budžetu, te pojedini skeptici smatraju da se namerno podiže tenzija kako bi se kupilo novo naoružanje.

[adsenseyu1]

S druge strane, dr Endrju Foksal, direktor ruskih studija na Institutu „Henri Džekson“, za britanski „Telegraf“ rekao je da su vode oko Grenlanda, Islanda i Velike Britanije ponovo postale poprište tajnih konfrontacija nekadašnjih hladnoratovskih rivala.

– Rusija je sve moćnija. Dok ostale zemlje smanjuju svoje prisustvo u severnom Atlantiku, Rusi ga povećavaju – upozorio je Foksal.

Britanija ostaje bez saveznika u borbi protiv Rusa

S druge strane, čini se da se geopolitička situacija naglavačke menja s dolaskom Donalda Trampa na vlast u SAD. Novi američki predsednik najavio je da će Rusiji pristupiti sa pozicije prijatelja, što je uznemirilo američke saveznike u Evropi, pre svega one u Britaniji i na Baltiku.

Pored toga, u godini izbora koja čeka Evropu najveće šanse za pobedu imaju kandidati koji na Vladimira Putina gledaju kao na prijatelja. Sve oči uprte su u Francusku, gde prema svim anketama ubedljivo vodi Fransoa Fijon, dok je iza njega Marin Le Pen. Oboje izuzetno poštuju ruskog predsednika i najavljuju zaokret u politici prema Rusiji (ukoliko pobede, naravno).

[adsenseyu1]

S obzirom da su izglasali napuštanje EU, čak i nova pobeda Angele Merkel na izborima u Nemačkoj neće mnogo pomoći Velikoj Britaniji.

Potencijalno stvaranje nove Evrope, kao i smena u Vašingtonu ostavljaju Veliku Britaniju usamljenu u antagonizmu prema Rusiji, zbog čega je London i te kako u neugodnoj poziciji.

Jer, u takvom odnosu snaga, Britanci nemaju šanse protiv Putina, smatra magazin „New Statesman“.

(Blic.rs)

[adsenseyu2]

Share this post: