Britanski general shvatio: „Mi smo na gubitničkoj strani, Asad bi trebao biti naš prijatelj“

Susret u Moskvi

Britanski general Ričard Danat smatra da se Velika Britanija u Siriji bori na pogrešnoj strani i ocenjuje da Rusi vode uspešnu operaciju, u saradnji sa Asadovim snagama.

„Mi smo na gubitničkoj strani“

– Ruske Vazušno-svemirske snage uspešno dejstvuju, a Velika Britanija sarađuje sa gubitnicima – ističe Danat, načelnik Glavnog štaba britanskih oružanih snaga u periodu 2006. – 2009. godine, a prenose britanski mediji.

Prema negovoj oceni, akcije ruskih i Asadovih snaga, i u vazduhu i na zemlji, dobro su usaglašene.

– Naš problem je u tome što sarađujemo sa gubitnicima. Hajde da i mi sarađujemo sa Asadom. Možemo jednostavno da kažemo da je: „Neprijatelj mog neprijatelja – moj prijatelj“ – poručuje britanski general.

Danat smatra da je samo vojnim putem moguće da se pobedi Islamska državu a i da je, uz  diplomatski i politički proces, potrebna i vojska.

Britanski general objašnjava da vazdušni napadi nisu mogli da zaustave napredovanje terorističkih bandi, prenose mediju u Velikoj Britaniji.

– Moramo da razmislimo o onome o čemu ranije nismo mislili – na mogućnost kopnene operacije u Iraku i Siriji. Ja ne spadam u fanatike koji kažu: „Šaljite vojsku i neka vas gubici ne brinu“.

Ali, imamo beskompromisni rat i manjak diplomatskih i političkih odluka i ne možemo više da odbacujemo mogućnost kopnene operacije – naglašava general Ričard Danat, a prenose britanski portali.

(Vestionline)

Share this post: