Britanski instruktor: Ukrajinci ne umeju ni da pucaju, ni da komanduju

ukrajina vojska tenkovi oruzje

Većina ukrajinskih žrtava izazvana je “prijateljskom” vatrom ili neodgovarajućim rukovanjem naoružanjem rekao je za “Sandej Tajms” bivši britanski specijalac koji se trenutno bavi obukom ukrajinske vojske.

Osim toga on je primetio i da je komanda slaba, odnosno neefikasna. Nedostatak discipline i manjak veštine za posledicu imaju krvave poraze ukrajinskih snaga rekao je ovaj bivši specijalac koji koristi kodno ime “Šafran”.

On naglašava i da je poslednji krvavi debakl pod Debaljcevom upravo posledica ovakvog stanja u ukrajinskim snagama.

Ovaj četrdesetogodišnji Britanac ukrajinskog porekla, koji je službovao u Avganistanu i na Bliskom istoku, kaže da je šest od deset poginulih među dobrovoljcima i regrutima posledica nestručnog rukovanja naoružanjem i konstantnog pucanja na svoje trupe.

On je rekao i da je činjenica da je Debaljcevo katastrofa ukrajinske vojske, ali da političari i generalštab sve posmatraju “usporeno”.

“Šafran” je sa druge strane pun pohvala za ukrajinske specijalne jedinice – komandose i padobrance, ali je njihova komanda “rizična po život trupa” kojima komanduju.

Oni brkaju strategiju sa taktikom, napadaju bez obaveštavanja drugih jedinica i bez strateškog razloga.

Ovaj bivši britanski specijalac vratio se u Ukrajinu prošlog meseca i pokušao da nauči svoje saborce kako da koriste digitalne radio aparate i kodiraju razgovore. Umesto toga oni i dalje koriste mobilne telefone koje proruske snage lako mogu da prate i prisluškuju!

Takođe oni ne samo da telefoniraju, kaže “Šafran”, već i tvituju i ostavljaju postove i slike na fejsbuk stranicama.

Sve što sam naučio u britasnskoj armiji, ovde se radi suprotno – kaže “Šafran”.

Ipak, najgori su, kako kaže Šafran, bivši aktivisti “Majdana”. Oni su većinom nezaposleni, bez cilja u životu. Priključili su snagama bezbednosti, ali odbijaju svaki vid discipline.

Pokušao sam da ih nešto naučim, ali su me dočekali rečima “ko si ti da nas učiš, mi smo bacali molotovljeve koktele tokom Majdana” -kaže Šafran.

(Novosti)

Share this post: