Britanski premijer Dejvid Kameron: Papa greši, niko nema pravo na osvetu!

Papa greši!

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da papa greši u svom stavu da ljudi koji ismevaju islam i druge religije mogu „očekivati udarac“, istakvši da u slobodnom društvu niko nema pravo na osvetu nad pojedincima zbog vređanja religije.

Papa Franja izazvao je kontroverze prošle sedmice kada je rekao da „provokatori“ poput crtača satiričnog nedeljnika „Šarli Ebdo“ koji se izruguju religiji mogu da očekuju odgovor sličan udarcu, a ovi komentari viđeni su kao veoma blizu opravdavanja terorističkih napada u Francuskoj, piše „Independent“.

Britanski premijer je u intervjuu za američku mrežu CBS, rekao da je pravo na uvredu deo slobodnog društva.

„Mislim da u slobodnom društvu postoji pravo da se nekom nanese uvreda zbog religije. Ja sam hrišćanin; ako neko kaže nešto uvredljivo za Isusa, mogu da shvatim to kao vređanje, ali u slobodnom društvu nemam pravo da mu se svetim“, rekao je Kameron .

„Moramo da prihvatimo da novine, magazini, mogu da objavljuju stvari koje su za nekoga uvredljive, sve dok je to u okviru zakona. To je ono što treba da branimo“, dodao je Kameron.

U razgovoru sa novinarima u avionu prošle sedmice papa je rekao da ako bi njegov dobar prijatelj doktor Gaspari rekao psovku protiv njegove majke, da bi mogao da očekuje udarac.

„To je normalno. Ne možete da provocirate, ne možete da vređate tuđu veru. Ne možete da se izrugujete tuđoj veri“, kazao je papa.

Bivši biskup Oksforda Ričard Haris u autorskom članku za britanski list rekao je da je „veliki poštovalac pape“, ali da je „bio zapanjen“ njegovom izjavom.

„Pominjanje udarca moglo bi lako da se uzme kao opravdanje za nasilje kao odgovor na uvredu“, istakao je Haris.

Britanski zvaničnici će ove sedmice održati razgovore sa saveznicima u Londonu posvećene rešavanju pretnje koju predstavlja Islamska država, nakon terorističkih napada u Francuskoj.

U napadima na satirični nedeljnik „Šarli Ebdo“, jednu policajku u blizini Pariza i jevrejsku prodavnicu u Francuskoj, prošle sedmice, ubijeno je 17 ljudi.

(Tanjug)

Share this post: