BURNA REAKCIJA NAKON PUTINOVE IZJAVE: Ceo svet u strahu!

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Rusija spremna da se uključi u razgovore o zamrzavanju ili smanjenju nivoa proizvodnje nafte, prenose mediji.

On je na Svetskom energetskom kongresu u Istanbulu rekao da je „zamrzavanje ili čak smanjenje proizvodnje sirove nafte verovatno jedina ispravna odluka za održanje održivosti celog globalnog energetskog tržišta“, preneo je Tas.

„Rusija je sprema da se pridruži naporima za ograničenje proizvodnje i poziva ostale izvoznike nafte da urade isto“, rekao je Putin, dodajući da se nada će na sastanku OPEK-a u novembru biti „određenih sporazuma“.

Podsetimo, članice kartela su na neformalnom sastanku u Alžiru 28. septembra dogovorile zamrzavanje proizvodnje nafte na nivou između 32,5 i 33 miliona barela dnevno, a taj dogovor bi trebalo da bude formalizovan na sastanku u novembru.

Predstavnici država koje su među najvećim proizvođačima nafte okupili su se u Turskoj da razmotre kako okončati dvogodišnje zasićenje tržišta, preneo je Blumberg.

Putinova izjava podigla cenu nafte

Nakon ove Putinove izjave  cena severnomorske sirove nafte „brent“ je na trgovanju u Londonu u popodnevnim časovima porasla na 53,45 dolara za barel, najviši nivo za godinu dana.

Oko 14:53 časova po Griniču, cena „brenta“ je skočila na 53,45 dolara, što je za 1,53 dolara više u odnosu na jučerašnju cenu, prenosi agencija Frans pres.

To je, takođe, najviši nivo od oktobra 2015. godine, kada je cena „brenta“ iznosila 54,05 dolara za barel.

(Agencije)

Share this post: