Ćao, nema više: Ovi gradovi, pored dizelaša, ZABRANJUJU i benzince

Zabrana

KOPENHAGEN – foto: pixabay.com

Do 2030. godine, Pariz bi trebalo da bude grad bez automobila koji koriste benzin, a do 2024. predviđa se ukidanje automobila na dizel gorivo, što je deceniju ranije od prethodno utvrđenog cilja Francuske.

Kopenhagen planira da zabrani „dizelaše“ do 2019. godine, dok je Oksford predložio zabranu svih neelektričnih vozila iz svog centra do 2020. godine.

Prema rečima gradskih zvaničnika, glavni razlog je veliki rizik od oboljevanja zbog zagađenog vazduha.

Azot-dioksid se oslobađa iz automobila i može izazvati ozbiljne respiratorne bolesti. U Velikoj Britaniji, dizel automobili ispuštaju više od polovine ukupnog azota.

– Niko nema pravo da zagađuje vazduh drugim ljudima. Zato automobili koji koriste dizel moraju biti zabranjeni – kaže gradonačelnik Kopenhagena, Frenk Džensen.

Dodaje da će ovakva politika značiti mnogo i za one stanovnike glavnog grada Danske koji već imaju neku respiratornu bolest.

– Otrovi u vazduhu ugrožavaju i narušavaju zdravlje stanovnika Oksforda. Neophodna je hitna promena – saglasan je i prvi čovek „grada usnulih tornjeva“.

Pariz već nekoliko puta godišnje ima dane u kojima gradom ne smeju da se voze automobili. U nekim delovima grada već je smanjen prostor za parkiranje vozila i ima više staza za bicikliste.

Incijativa gradskih vlasti već je izazvala nezadovoljstvo građana na periferiji Pariza jer oni najviše koriste automobile da idu na posao.

Zanimljivo je da 1. oktobra, kada je Međunarodni dan bez automobila, nivo azot-dioksida opadne za 25 odsto.

(Telegraf.rs/Independent)

Share this post: