Cene nafte nastavljaju da padaju

nafta naftovod02

Cene nafte su danas nastavile da padaju, nakon što su podaci pokazali da je privreda Japana skliznula u recesiju, naveli su analitičari.

Barel američke „lake“ nafte (WTI) za isporuku u decembru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 37 centi na 75,27 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa „brent“ za januarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 37 centi na 78,94 dolara, prenosi agencija Frans pres.

„Cene nafte su pod pritiskom zbog slabih ekonomskih podataka iz Japana i rastućeg skepticizma u pogledu toga da li će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) dogovoriti ograničavanje proizvodnje nafte“, navodi se u izveštaju singapurske „Junajted oversiz banke“.

Zvanični podaci iz Japana pokazali su juče da je privreda te zemlje u periodu jul-septembar potonula za 0,4 odsto, ili na godišnjem nivou za 1,6 odsto. Takvi podaci usledili su posle pada od 1,9 odsto iz perioda april-jun, što znači da je privreda Japana sada ušla u tehničku recesiju.

Prema podacima američke Agencije za energetske informacije, Japan je u 2013. godini bio treći najveći svetski uvoznik sirove nafte posle SAD i Kine, budući da je uvozio oko 4,4 miliona barela dnevno, od čega je trećina poticala iz Saudijske Arabije.

(Tanjug)

Share this post: