Cipras: Nećemo tražiti pomoć od Rusije

EL LÍDER DEL PARTIDO IZQUIERDISTA GRIEGO, ALEXIS TSIPRAS

Grčki premijer Aleksis Cipras odbacio je mogućnost potraživanja pomoći od Rusije i izjavio je da će nastojati da pokrene pregovore o novom dogovoru za isplatu dugovanja.

U značajnim smo pregovorima sa našim partnerima u Evropi i onima koji su nam novac pozajmili. Imamo obaveze prema njima. Trenutno, nema drugih opcija na stolu – rekao je Cipras tokom svoje posete Kipru, odgovarajući na pitanje da li će tražiti pomoć od Rusije.

Grčka, koja ne može da se zadužuje na tržištima i suočava se sa pritiskom da produži trenutni dogovor, koji ističe 28. februara, pokušava da postigne neku vrstu sporazuma koji bi joj dao prostora da izradi predlog za vraćanje dugovanja.

Međutim, Cipras je ponovio poziv, koji je već uputio ministar finansija Janis Varufakis, da se raspusti mehanizam trojke (EU, Evropska Centralna banka i Međunarodni monetarni fond) i da se pokrenu direktni pregovori sa Briselom i predstavnicima MMF-a.

Nemačka je tu mogućnost odbacila, navodeći da je, u sklopu paketa finansijske pomoći, usaglašeno da je trojka zadužena za kontrolu te da bi tako i trebalo da ostane.

– Nemačka Vlada ne vidi razlog da se ukine mehanizam trojke – rekla je portparol nemačkog Ministarstva finansija Kristijane Virc.

(Srna)

Share this post: