ČUDOVIŠTE OD 1,2 MILIJARDE DOLARA SE VRATILO: Pogledajte ovog ruskog džina sa dva nuklearna reaktora motora! (VIDEO)

ledolomac Arktika

ledolomac Arktika

Ruski brodograditelji organizovali su proslavu tokom koje su porinuli najmoćniji ledolomac “Arktika“ sa brodogradilišta u Sankt Petrerburgu 

Baltički zavod porinuo je u Nevu najmoćniji nuklearni ledolomac na svijetu „Arktika“, dugačak više od 173 metra.

skladu s tradicijom, predsjednica Savjeta Federacije Valentina Matvijenko, koja je prisustvovala svečanosti, razbila je o plovilo flašu šampanjca.

Uz zvuke patriotske muzike, ledolomac „Arktika“ svečano je porinut u Nevu.

[adsenseyu4]

Baltički zavod će izgraditi tri nuklearna ledolomca. Prvi serijski ledolomac „Sibir“ u opticaju je od 26. maja prošle godine, a ove jeseni u planu je početak izgradnje nuklearnog ledolomca „Ural“.

“Arktika“ nosi ime po svom predhodniku, koji je postavio mnoge svetske rekorde, ali i bio prvi brod koji je doplovio do severnog pola. Kolosalni brod i ponos Rusije u sebi ima dva motora na nuklearni pogon, što mu omogućava nesmetanu plovidbu narednih nekoliko decenija.

Nuklearni reaktori smešteni u njegovom trupu mogli bi da napajaju jedan omanji grad a postrojenja smeštena na brodu mogu da obrade čak 70 tona vode svakoga dana.

“Arktika“ je najveći ledolomac sa dva nuklearna rekatora i njegova primarna misija je da obezbeđuje nesmetan prolaz na rutama u zaleđenim predelima Severnog ledenog okeana.

Njegov predhodnik penzionisan je 2008 i pretvoren u muzej.

Iza projekta stoji ruska državna kompanija “RosAtom“.

SAD su tokom protekle godine objavile da će u narednom periodu pokušati da pariraju ruskoj armati ledolomaca za koju su naveli da dominira Arktikom budući da Rusija ima više ledolomaca nego sve ostale zemlje zajedno.

[adsenseyu1]

NATO opet o Arktiku

Moskva pokušava da stvori „zonu vojnog uticaja“, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, dodajući da je alijansa uočila velike i agresivne manevre na ruskoj strani.

„Mi smo posmatrali masivnu militarizaciju na granici NATO-a na Arktiku, Baltiku, od Crnog do Sredozemnog mora“, rekao je Stoltenberg za nemački Bild.

Odluku alijanse o raspoređivanju bataljona u baltičkim državama i u Poljskoj, Stoltenberg opravdava tvrdnjom da je NATO „registrovao agresivne, nenajavljene, velike manevre na ruskoj strani“, prenosi AFP.

„Naša odluka je doneta u cilju odbrane. Ne želimo da izazovemo sukob, želimo da sprečimo sukob. Želimo da pokažemo našim partnerima da smo tu kada smo im potrebni“, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Ministri odbrane NATO-a u utorak su odobrili slanje četiri bataljona, od 800 do 1.000 vojnika, u tri baltičke zemlje i u Poljsku.

Rusija se žestoko protivi širenju NATO-a u zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, zbog čega je prošlog meseca najavila tri nove podele u svom jugozapadnom regionu kako bi odgovorila na, kako navodi AFP, „pojačano vojno prisustvo duž njenih granica“.

(Oslobođenje/RT/sputniknews.com/Tanjug)

Share this post: