Čurkin: EU pomaže teroristima u Siriji

curkin1

Vazdušni udari po objektima naftne infrastrukture koje su zauzeli teroristi u Siriji i Iraku praktično uopšte ne utiču na profit od nelegalne prodaje nafte, već samo komplikuju uslove života stanovništva u tim oblastima, izjavio je u sredu stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

Čurkin je, pritom, naveo da „Islamska država“ (IS) dobija 30.000 barela nafte za 24 sata i da ukupan dnevni prihod terorista od trgovine naftom iznosi tri miliona dolara.

Prema njegovim rečima, „putuju cisterne s naftom, funkcionišu montirani gasovodi (…) sive šeme i posrednici pomažu da se proda sirovina na crnom tržištu“.

Podsećajući da je u aprilu 2013. godine EU donela odluku o „ublažavanju“ sankcija Siriji i dozvolila nabavku sirijske nafte od subjekata koji nisu državni, Čurkin je rekao da samim time „posredno pomaže finansijsko jačanje IS i Džebhat al-Nusre, koji kontrolišu nalazišta energenata na severoistoku Sirije“, preneo je TASS.

Ruski ambasador pri Svetskoj organizaciji je na sednici Saveta bezbednosti UN istakao da su nedopustivi dvostruki standardi u borbi protiv terorizma, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema Čurkinovim rečima, dok su se IS i Džebhat al-Nusra (prvobitno formirane kao ogranci Al-kaide u Iraku i Siriji) borili protiv snaga sirijske vlade „to nije izazivalo zabrinutost nekih država“.

Naglašavajući da postoji „realna pretnja“ da teroristi dopru do arsenala hemijskog oružja, ruski diplomata je rekao da se pojavljuje sve više informacija da hemijsko oružje upotrebljavaju ekstremisti-teroristi u Iraku i Siriji.

„Postoji realna pretnja pristupa zadržanim libijskim i iračkim hemijskim arsenalima“, rekao je Čurkin, koji je saopštio da je nekoliko zemalja članica SB UN odbacilo ruski predlog predsedničke izjave, koji se odnosi na pretnju proizvodnje i primene hemijskog oružja od strane terorista i oružanih grupa u Siriji, Iraku i Libiji.

Ruska delegacija naišla je na dvostruke standarde, rekao je on i dodao da su neke članice odmah počele da insistiraju da se izjavi da sasvim drugi smer i glavna pažnja u tekstu posveti programu hemijskog oružja sirijske vlade.

„Pokušali smo da uvažimo neke zabrinutosti tih delegacija ali da prihvatimo sve amandmane, menjajući principijelan smer teksta, nismo mogli“, kazao je Čurkin.

„Smatramo da je neprihvatljiv bilo kakav ‘balans’ između, s jedne strane sirijske vlade koja se prošle godine priključila Konvenciji o zabrani hemijskog oružja i u rekordno kratkom roku u teškim uslovima konflikta osigurala uništenje i odvoženje svih komponenata svog hemijskog oružja, i terorista koji teže da steknu oružje za masovno uništenje, s druge strane“, kazao je šef ruske misije pri UN.

Ranije danas agencije su javile da je SB UN libijsku grupu Ansar al-šarija (Pristalice šerijata) stavio na spisak terorističkih organizacija.

(Tanjug)

Share this post: