DA LI ĆE IRAN ostati na strani Asada?

imam Ali Khamenei

imam Ali Khamenei

„Iran je neosporno najvažniji saveznik sirijskog predsednika Bašara al Asada. On bi bez Irana bio svrgnut pre više godina.

Iranski režim je politički podržavao Asada, ali takođe i vojno, tako što ga je snabdevao vojnim arsenalom i finansijskom podrškom, što ga je održalo na vlasti“, smatra stručnjak za Bliski istok Ahmed al Burai.

Konvencionalna mudrost kaže da bi za Iran bilo zaista teško da se odrekne svog prijatelja u Siriji, ali ipak, Iran se gotovo sigurno priprema za Siriju bez Asada.

Jedan od razloga za to jeste postepeno popravljanje rusko-turskih odnosa. Rusija i Turska su veliki igrači sa kontradiktornim stavovima u vezi sukoba u Siriji.

Rusija je vojno pomagala Asada i pomogla mu da ostane na vlasti, dok je Turska podržavala pobunjeničke grupe kako bi one svrgnule sirijskog predsednika.

Drugi neizbežni razlog za napuštanje Asada je rastuća opsesija Irana za širenjem na Bliskom istoku.

Ekspanzionistička politika iranskog režima u tom regionu nije tajna i to može da natera natera Teheran da promisli o svojoj politici u Siriji za dobrobit drugog sna.

Fatalna greška Irana leži u tome što ne shvata da je strategija te zemlje u zabludi, jer taj ekspanzionistički žar tera Teheran da se previše raširi u celom regionu, a to smeta i Arapima i Turskoj.

(Agencije)

Share this post: