Da li je KALIFORNIJA od 1978. godine potrošila 5 MILIJARDI dolara da bi pogubila 13 ljudi?!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Protivnici smrtne kazne u Americi poslednjih godina koriste kao argumentaciju jednu fantastičnu tvrdnju koja kaže da je Kalifornija od 1978. godine, kada je referendumom smrtna kazna ponovo uvedena u toj saveznoj državi, potrošila 5 milijardi dolara da bi pogubila 13 ljudi.

Poslednji u nizu javnih radnika koji je upotrebio ovu statistiku radi postizanja tog cilja bio je Tom Stejer, milijarder i potencijalni kandidat za guvernera Kalifornije, i to u medijskom saopštenju kojim je podržao Predlog 62 (referendum o ukidanju smrtne kazne koji je u međuvremenu propao, novembarskih glasanjem).

Istovremeno, referendumsko izjašnjavanje o Predlogu 66 (koji nije pretpostavljao ukidanje smrtne kazne već ubrzanje čitavog procesa) dobilo je odobrenje naroda, pa prema tome nema nikakve sumnje da je kalifornijski sistem izvršenja najstrožije kazne spor i skup: čak i narod to shvata i hoće da promeni.

Međutim, potrošiti pet milijardi za trinaest pogubljenja? Pa to zvuči suludo!

Zašto zvuči suludo?

Zato što jeste suludo.

Šta više, netačno je. Odnosno, u pitanju je poluistina, najgori tip istine koji nit’ smrdi nit’ miriše.

U redu za pogubljenje u Kaliforniji čeka preko 700 ljudi, što je najveći red za smrtnu kaznu u zapadnoj hemisferi. Država plaća zatvaranje i sudske troškove svih tih ljudi, ne samo one šačice koja je pogubljena od 1978. godine.

Tih pet milijardi troškova su zapravo samo procena pojedinih stručnjaka koji su uzeli u obzir raznorazne faktore (više advokata, sudija, suđenja duže traju, složenija su, učestvuje mnogo više istraživača, i tako dalje).

Instalacija za izvršenje smrtne kazne injekcijom. Foto: Tanjug/AP

Instalacija za izvršenje smrtne kazne injekcijom – foto: Tanjug/AP

Prosečni trošak jednogodišnjeg zatvaranja jedne osobe u Kaliforniji je oko 47.000 dolara, dok je trošak zatvaranja onoga koji čeka u redu za pogubljenje čak 90.000 dolara više od toga, po tim procenama.

Međutim, to je prenaduvana procena. Drugo, Kalifornija zaista jeste od 1978. godine potrošila pet milijardi ali na čitav sistem smrtne kazne, ne samo na one koji su pogubljeni.

Dakle, ne može se reći da Kalifornija pogubljenje jedne osobe plaća 384 miliona dolara jer to naprosto nije tačno. Plaća dosta, i sve ide sporo, ali je prava cifra daleko niža. Uskoro će biti i niža.

(Telegraf.rs)

Share this post: