Davutoglu: Teroristi braća Kuaši, odrasli su u Parizu a ne u muslimanskim zemljama

Izjava

Turski premijer Ahmet Davutoglu pozdravio je nezapamćeno masovan marš protiv terorizma u Parizu kao snažnu poruku svetu, ali i napomenuo kako očekuje sličnu reakciju i povodom napada na džamije i islamofobije.

Davutoglu se pridružio desetinama svetskih lidera u maršu protiv terora islamista, koji je otpočeo napadom na francuski satirični list Šarli ebdo, nakon čega je usledila i drama sa taocima u jevrejskoj samoposluzi u Parizu, prenosi AfP.

„Ovo je poruka celom svetu da se svi moraju suprotstaviti pretnji kakvu predstavlja terorizam“, rekao je Davutoglu novinarima u turskoj ambasadi u Parizu, nakon što je učestvovao u maršu u kojem je samo u francuskoj prestonici bilo više od milion ljudi.

„Očekujemo da će ista osetljivost da se pokaže i povodom napada na džamije i povodom islamofobije“, kazao je Davutoglu.

On se pohvalno izrazio o komentaru francuskog predsednika fransoa Olanda da „ovi fanatici (izvršioci napada) nemaju ništa s muslimanskom religijom“.

Davutoglu je napomenuo kako napadači nisu odrasli u muslimanskim zemljama, već u Parizu, zbog čega treba proučiti tu sredinu.

Turski premijer je istakao kako se Turska isto odnosi prema terorizmu bilo gde u svetu i kako u tome ne mogu da se neguju dvostruki standardi.

Davutoglu je rekao kako će Turska i dalje podizati glas protiv terorizma u svim oblicima, uključujući „državni terorizam prema Palestincima i u Siriji“.

Na društvenim mrežama je bilo kontroverzi povodom Davutogluovog učešća u pariskom maršu. Njegovi kritičari ističu kako je zbog turskog odnosa prema slobodi štampe, Davutogluovo učešće u pariskom maršu daleko od dobrodošlog, naveo je AfP.

(Tanjug)

Share this post: