Dejvid KAMERON: Ako Velika Britanija izađe iz EU, može doći do rata u Evropi!

Upozorenje

foto: AP

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron upozorio je danas da bi izlazak te zemlje iz Evropske unije povećao opasnost od rata u Evropi i da će država platiti veliku cenu ako okrene leđa Uniji.

U govoru, koji je okarakterisan kao njegov najemotivniji u kome se zalaže za ostanak u Evropi, premijer je evocirao sliku „niza belih grobova na s ljubavlju održavanom Vojnom groblju Britanskog Komonvelta“, kao dokaz „cene koju je ova zemlja platila“ da bi obezbedila mir i red na kontinentu.

On je upozorio da britanska istorija pokazuje da kad god „okrenemo leđa Evropi, pre ili kasnije zažalimo zbog toga“.

– Ili ćemo mi uticati na Evropu, ili će ona uticati na nas – rekao je on.

– A ako stvari krenu loše u Evropi, ne zavaravajmo se da možemo biti imuni na posledice – dodao je.

Obraćajući se zagovornicima Bregzita, Kameron je rekao da su britanske prilike kroz istoriju bile isprepletane sa prilikama u Evropi, kako u dobru, tako i u zlu i istakao da bi kontinent i svet postali manje stabilni ukoliko bi Velika Britanija napustila EU.

– Možemo li biti toliko sigurni u mir i stabilnost na našem kontinentu, bez tračka sumnje? – upitao je on.

– Izolacionizam nikada nije doneo dobro ovoj zemlji – istakao je on, dodavši da istorija pokazuje kako Britanija ne može da stoji po strani dok Evropa ulazi u sukob.

Upozorivši da bi i sam mir mogao da bude ugrožen eventualnim izlaskom Britanije iz EU, Kameron je ukazao da je Unija pomogla u pomirenju zemalja koje su se decenijama sukobljavale.

– Možemo li biti sigurni da su mir i stabilnost našeg kontinenta definitivno sigurni? Je li to rizik koji smo spremni da preuzmemo? – rekao je Kameron, a zatim je dodao:

– To je bilo tako 1914, 1940. i 1989. godine. Ako stvari u Evropi krenu pogrešnim putem, nemojmo se pretvarati da možemo biti imuni na posledice. Britanija ima suštinski nacionalni interes da održava zajednički evropski cilj izbegavanja sukoba između evropskih zemalja – upozorava Kameron.

Kameron je u svom govoru pomenuo i rat na Balkanu i genocid u Srebrenici.

– Prošlo je nepunih 20 godina od rata na Balkanu i genocida u Srebrenici. U poslednjih nekoliko godina, videli smo tenkove kako ulaze u Gruziju i Ukrajinu. Evropska unija je posredovala u pomirenju država koje su decenijama bile zavađene. Održavanje zajedničkog evropskog cilja da se u budućnosti izbegnu sukobi između evropskih država za Britaniju je od fundamentalnog nacionalnog interesa – rekao je on.

Kameron je naveo i da je Britaniji potrebna EU u borbi protiv Islamske države i da bi se potisnula Rusija „koja je ponovo ratoborna“, prenosi Rojters.

On je podvukao ulogu bezbednosne saradnje u EU nakon pogubnih napada Islamske države u Briselu i Parizu, upozorivši da bi napuštanje EU otežalo saradnju i znatno usporilo pristup Britanije ključnim informacijama.

Kameron je optužio pristalice izlaska da žele da vrate sat unazad nadajući se da će odlazak Britanije oslabiti EU što bi, kako je rekao, povećalo moć Rusije u mešanju u zemljama centralne i istočne Evrope, koje su nekada bile iza „gvozdene zavese“.

– Sada je vreme za brojčano jačanje. Sada je najgori mogući trenutak da Britanija to stavi na kocku. Samo naši protivnici bi od toga imali koristi – kazao je Kameron.

Prema njegovim rečima, odluka o članstvu u EU je i odluka o mestu Britanije u svetu i o tome kako će ta zemlja ostati bezbedna i kako može da deluje u Evropi i širom sveta, „a ne samo da prihvata svet kakav drugi diktiraju“.

– Želim da pokažem da je, ako volite svoju zemlju, ako želite da ostane snažna u svetu i da građani ostanu bezbedni, naše članstvo u EU jedno od sredstava koje nam pomaže da to i ostvarimo – poručio je Kameron.

Rojters ocenjuje da je britanski premijer održao „veliki, hrabar, patriotski“ govor u prilog ostanka Britanije u EU, s porukom da je članstvo pomoglo u zaštiti zemlje i pojačalo njenu moć na svetskoj sceni.

Bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson će, kako je najavljeno, izazvati premijera u govoru koji će održati kasnije danas, a u kojem će izneti zašto bi izlazak Britanije iz EU bio od pomoći toj zemlji.

Referendum o daljem članstvu Britanije u Uniji biće održan 23. juna, prenosi AP.

U međuvremenu, izbila je žučna rasprava između zagovornika napuštanja EU i niza uglednih poslovnih ljudi, nakon što je ministar pravde Majkl Gouv izjavio da će Britanija moći da napusti zajedničko tržište, a da ipak zadrži pristup evropskoj tržištu pod sadašnjim uslovima.

Gouv je za Bi-bi-si izjavio da bi novi trgovinski sporazum omogućio Velikoj Britaniji odnose sa EU “uz sve prednosti”, ali “bez ikakvih uplata”.

Ministar pravde je dodao da bi Velika Britanija trebalo da napusti zajedničko tržište, ali da može da ugovori slobodnu trgovinu sa preostalim članicama EU.

Jurgen Majer, glavni izvršni direktor kompanije „Simens UK“, koja zapošljava 13.000 Britanaca i ostvaruje godišnji obrt od pet milijardi funti, odbacio je njegov plan kao “neverovatan”:

– Ovo je potpuno nerazumevanje uloge zajedničkog tržišta i njegovih prednosti. Neverovatno – rekao je on.

Podržao ga je Majk Rejk, predsednik BT grupe, izjaviviši da je zajedničko tržište od “ključnog značaja za ekonomsku bezbednost zemlje, investicije i radna mesta.”

– Ovakvi stavovi pomeraju kampanju za odlazak sa nivoa naivnosti na nivo neodgovornosti – rekao je on i dodao da oni dokazuju da zagovornici napuštanja EU “nemaju ekonomske argumente i da ih jednostavno ne zanimaju ozbiljna opasnost po radna mesta, investicije i britansku ekonomiju koje bi nametnulo napuštanje Evrope.”

Ministar finansija Džord Ozborn rekao je da bi napuštanje EU imalo katastrofalne posledice po radna mesta, prihode i život ljudi. Pozivajući se na analizu državne blagajne, on je istakao da će svaka porodica izgubiti 4.300 funti ukoliko Velika Britanija izađe iz EU.

Share this post: