Dmitrij Medvedev zadovoljan: Ruski budžet raste brže od očekivanog

Medvedev-Rusija

Prihodi ruskog budžeta u prvom tromesečju ove godine veći su od planiranih 17 odsto, a rashodi 4,7 odsto, rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

On je na sednici vlade na kojoj je razmatran nacrt poreske politike za 2016-2018. godine, dodao da je obim javnog duga u prva tri meseca smanjen i sada iznosi nešto više od 10 biliona rubalja (162 milijarde evra).

Pri tome, bruto domaći proizvod (BDP) je, prema rečima šefa vlade, smanjen 2,2 odsto, u poređenju sa prvim tromesečjem 2014. godine, preneo je Tas.

On je naglasio da je izbalansiranost budžeta u potpunosti obezbeđena i da je realizovan osnovni zadatak – ispunjene su socijalne obaveze. Međutim, niz državnih projekata se skoro ne finansira – program razvoja Kaljingradske oblasti, Dalekog Istoka i Severnog Kavkaza.

Ukupno poresko opterećenja u Rusiji u poslednje vreme je procenjeno na 35 odsto poreskih prihoda BDP-a. Ako se oduzmu porezi koji se odnose na sektor nafte i gasa, taj pokazatelj iznosi 23 odsto, ukazao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, poresko opterećenje privrede Rusije ne bi trebalo da raste, moratorijum na usvajanje takvih odluka će važiti tri godine.

Ministar finasija Rusije Anton Siluanov je na sednici vlade precizirao da je budžet u prvom kvartalu zabeležio deficitom od 4,2 odsto BDP-a. On je ukazao da će za celu godinu, ukupno sniženje prihoda u budžetu biti dva do 2,5 biliona rubalja.

U skladu sa budžetom Rusije za ovu godinu, prihodi su planirani na nivou od 12,5 biliona rubalja, a rashodi – 15,2 biliona rubalja. Deficit će, prema zakonu o budžetu, biti 3,7 odsto BDP, ali je Siluanov ranije već poboljšao tu ocenu na tri odsto BDP.

(Tanjug)

Share this post: