DNR i LNR predložili Kijevu listu amandmana na Ustav

denis-pusilin

Vlasti samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR) predložile su Kijevu da razmotri listu sa nizom prioritetnih amandmana na Ustav te zemlje.

Među njima su glavni pravo određenih regiona da samostalno određuju i formiraju strukturu lokalne samouprave, decentralizacija budžetsko-finansijskog i poreskog sistema i davanje zvaničnog statusa ruskom i drugim jezicima nacionalnih manjina u određenim regionima.

„Uzimajući u obzir da reforma (Ustava Ukrajine) treba da bude sprovedena već 2015. Godine, DNR i LNR predlažu već sada da na narednom susretu Kontakt-grupe počne konkretan dijalog o neophodnim amandmanima na Ustav“, rekao je predstavnik DNR na pregovorima u Minsku, Denis Pušilin.

Govoreći o predlozima, Pušilin je kazao da bi decentralizacija budžetsko-finansijskog i poreskog sistema podrazumevala i mogućnost formiranja na odredjenim teritorijama slobodnih ekonomskih zona i posebnih ekonomskih režima, preneo je Tas S.

Agencija navodi da se među amandmanima za unošenje u Ustav uočavaju pojmovi „naročit sistem lokalne samouprave“, „poseban status“, „određeni rejoni“ i „određeni regioni“.

[adsenseyu4]

DNR i LNR, između ostalog, predlažu da u osnovnom zakonu određenim rejonima pravo da se „udružuju u slobodne asocijacije sa formiranjem zajedničkih struktura vlasti“, kao i dijalog o mogućnostima zaključivanje sporazuma centralnih sa lokalnim vlastima o ekonomskom, socijalnom i kulturnom razvoju rejona Donjecke i Luganske oblasti, pravo regiona, rejona i njihovih asocijacija da formiraju sopstvene snage javnog reda i poseban postupak imenovanja sudija i tužioca.

Pušilin je rekao da DNR i LNR predlažu vlastima u Kijevu da se ubrzo održi novi sastanak Kontakt-grupe a da sastanak može biti održan u „Minsku, Astani ili Novoazovsku“, navodi Tas S.

U četvrtak 12. februara u Minsku su završeni maratonski pregovori lidera zemalja „Normandijskog kvarteta“ – Vladimira Putina, Petra Porošenka, Angele Merkel i Fransoa Olanda a istovremeno je održan susret trilateralne Kontakt-grupe, uz učešće bivšeg predsednika Ukrajine Leonida Kučme, izaslanika za humanitarna pitanja Viktora Medvedčuka, lidera samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike Aleksandra Zaharčenka i Igora Plotnickog, specijalne predstavnice OEBS-a Hajdi Taljavini i ambasadora Rusije u Ukrajini Mihaila Zurabova.

Posle susreta saopšteno je da je postignut dogovor Kontakt-grupe o paketu mera sa 13 tačaka koji, između ostalog, podrazumeva prekid vatre od 15. februara u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti, povlačenje teškog naoružanja i mere za dugoročno političko rešavanje situacije u Ukrajini.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Share this post: