DNR poručila Kijevu da Mariupolj smatra svojim i da će o njemu prvo pregovarati

ukrajina pro ruski ustanici

Ukrajinci su noćas ponovo pokušali da povrate donjecki aerodrom.

Pod zaštitom artiljerijske vatre iz Avdejevke, pokušali su da se probiju sa 50 vojnika i dva oklopna transportera.

Računali su na iznenađenje i na to što je na snazi primirje, pa da su verovali da su branioci opušteni i neoprezni. Međutim, napad je lako odbijen.

I ovo je bio jedan od razloga što je Donjecka Republika Kijevu dala ultimatum: ili Ukrajina počinje odlučno i radikalno povlačenje teškog naoružanja (u skladu sa Minskom-2) ili DNR vraća svoje na stare položaje.

Istovremeno je pregovarač DNR, Denis Pušiljin, izjavio da Donjecka Republika veliki lučki grad na Azovskom moru, koji sada kontrolišu Ukrajinci, smatra svojim i da ima nameru da ga vrati „političkim pregovorima”.

Podvukao je: „Učinićemo sve što možemo da to rešimo mirno i pregovorima, a kako će stvarno biti – pokazaće vreme”.

U suštini, već je počelo svojevrsno „crtanje” kako bi oslobađanje Mariupolja moglo da izgleda.

Pojavile su se, naime, tvrdnje da u bitku za grad ne bi bili uključeni tenkovi – da ne bi bio razaran. Težište bi bilo i na delovanju „oslobodilačkog pokreta” u samom Mariupolju.

Tvrdi se da u njemu već čeka u pripravnosti oko 300 infiltriranih specijalaca, a da postoji još oko 1000 odlučnih ljudi spremnih da se uključe u borbu „kad počne”.

„Šturm Mariupolja” neće, međutim, početi pri sadašnjem stanju stvari. Pored ostalog i zato što i šef francuske diplomatije preti da bi u tom slučaju odmah usledile nove sankcije. A britanski list Daily Mail čak je objavio da bi utom slučaju počeo – veliki rat između Rusije i Zapada.

„Sadašnje stanje stvari” bi se moglo promeniti. Prvi ministar odbrane DNR – Igor Streklov – izjavio je da Ukrajina ne samo da ne povlači teško naoružanje, nego i da kod Artjokovska gomila trupe i formira moćnu udarnu pesnicu.

Takve „pesnice” se prave, prema njegovim rečima, i kod Stanice Luganske i Mariupolja.

(Fakti)

Share this post: