Dodatni pritisak na Rusiju: Nafta pada na neverovatnih 20 dolara za barel?!

Ogromno nalazište nafte u južnoj Rusiji

Sirova nafta tipa Brent pala je na 50,47 dolara za barel, dok je američka nafta pala na 47,27 dolara, što je najniži nivo od aprila 2009. godine.

Analitičari ne očekuju oporavak cene u kratkom roku, jer iako se očekuje da će proizvođači nafte iz škriljaca verovatno smanjiti proizvodnju, to se neće dogoditi do sredine ove godine.

Takođe, direktori OPEC-a odbili su da smanje proizvodnju u cilju podrške rastu cene sirove nafte.

Nobuyuki Nakahara, bivši direktor u naftnoj kompaniji i bivši član odbora centralne banke Japana u izjavi za Reuters navodi da očekuje dalji pad cena, piše Index.hr.

– Cena iznad 100 dolara je abnormalno visoka.

– Cene nafte verovatno će i dalje padati zbog usporavanja rasta kineske privrede, i zato jer je cena iznad 100 dolara bila abnormalno visoka, kaže Nakahara.

– Ne bi me čudilo da cene nafte padnu na 20 dolara. Radi se jednostavno o odnosu ponude i potražnje. Postoji granica do koje nafta može rasti, jer visoke cene nafte usporavaju privredni rast, pojašnjava Nakahara.

Niske cene rezultat su povećane ponude, dok je istovremeno potražnja u padu, pogotovo u Evropi koja još traži izlaz iz krize, te Kini i Japanu gde privredni rast usporava.

(economy.rs)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: