Donjecki aerodrom pod kontrolom proruskih snaga

pro ruski ustanici

Snage samoproklamovane Donjecke Narodne Republike (DNR) preuzele su potpunu kontrolu nad aerodromom u Donjecku, saopštilo je danas Ministarstvo za informisanje DNR.

U saopštenju dostavljenom ruskoj agenciji Tas s se navodi da se pripadnici ukrajinskih snaga sada nalaze samo u podzemnim aerodromskim prostorijama za komunikacije.

„Trenutno prečešljavamo prostorije za komunikacije kako bismo utvrdili da li je tu podmetnut eksploziv”, stoji u saopštenju.

Proruske snage su pokušale nekoliko puta poslednjih sedmica da preuzmu kontrolu nad aerodromom, koji se nalazi severozapadno od grada, a to područje su, kako je naveo BBC, napadali od srede, iako je na snazi primirje postignuto 5. septembra.

Donjecki aerodrom se nalazio pod kontrolom ukrajinske vojske, dok je grad Donjeck u rukama proruskih snaga.

Moskva optužila Kijev za smrt humanitarca

Moskva insistira da bude sprovedena nepristrasna i temeljna istraga o jučerašnoj smrti švajcarskog službenika Crvenog krsta Lorana Dupaskijea (38) u Donjecku, koja će dovesti do odgovornih, izjavio je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

Švajcarac je poginuo u granatiranju centra Donjecka kada je granata pogodila kancelariju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) prenele su agencije.

„Možemo da primetimo nervozno reagovanje Kijeva koji pokušava da prebaci sa sebe odgovornost za smrt zaposlenog u međunarodnoj humanitarnoj organizaciji. Kijev nije bio voljan da prizna evidentnu činjenicu – da je pucano sa položaja koji drži ukrajinska vojska”, rekao je Lukaševič.

On je dodao da Moskva snažno osuđuje te postupke koji grubo krše međunarodno humanitarno pravo.

U trenutku eksplozije ostalih 20 zvaničnika ICRC, među kojima ima i Ukrajinaca, bilo je bezbedno tokom granatiranja, izjavio je ranije u saopštenju direktor za operacije ICRC Dominik Stilhart.

On je naveo da je neselektivno granatriranje rezidencijalnih područja neprihvatljivo i da predstavlja kršenje međunarodnog zakona.

Više od 3.500 ljudi poginulo je na istoku Ukrajine u Donjecku i Lugansku od počekta sukoba između ukrajinskih snaga i proruskih aktivista u aprilu

(Tanjug)

Share this post: