Državni sekretar SAD Reks Tilerson: Naši odnosi sa RUSIJOM mogu biti JOŠ GORI

SAD

foto: Fonet/AP

Odnosi između SAD i Rusije su napeti, ali mogu još da se pogoršaju, rekao je novinarima državni sekretar SAD Reks Tilerson.

„Odnosi sa Rusijom, kao što vidite, prilično su napeti“, rekao je Tilerson.

On je podsetio da je tokom nedavne posete Moskvi rekao da se odnosi nalaze na „istorijskom minimumu“.

Oni mogu još da se pogoršaju“, dodao je američki državni sekretar.

On je dodao da SAD žele da reše nesuglasice sa Rusijom bez otvorenog sukoba.

Zahtevi Moskve Vašingtonu da smanji diplomatsko prisustvo u Rusiji ugroziće rad Stejt departmenta, upozorio je Tilerson i obećao da će sankcije Moskvi biti ukinute kad se realizuje Minski sporazum.

Ruska podrška sirijskom predsedniku Bašaru Asadu je nedopustiva, a iranske snage treba u potpunosti da napuste Siriju, smatra Tilerson.

Državni sekretar SAD se nada da će se za vikend u Manili na Istočnoazijskom samitu sastati sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

RUSIJA ismejala pokušaj državnog sekretara SAD Reksa Tilersona da objasni nove sankcije Amerike Moskvi

Severna Koreja

Tilerson je saopštio da je uslov za pregovore sa Severnom Korejom odbacivanje Pjongjanga ideje posedovanja nuklearnog oružja.

„Smatramo da je dopušteno da se vrši pritisak na režim u Severnoj Koreji. Oni treba da pokažu želju za početak pregovora sa nama i drugim državama, uz razumevanje da uslovi tih pregovora bude to da nema budućnosti u kojoj Severna Koreja poseduje nuklearno oružje ili mogućnost njegove isporuke bilo gde u regionu“, rekao je Tilerson novinarima.

Amerika ne krivi Kinu za situaciju oko Severne Koreje, ali očekuje da Peking utiče na Pjongjang radi produktivnog dijaloga.

„Mi smatramo da Kina ima jedinstven i poseban odnos sa Pjongjangom upravo zbog ekonomske delatnosti i može da utiče na severnokorejski režim kao niko drugi“, rekao je Tilerson novinarima.

On je dodao da SAD ne žele smenu režima u Severnoj Koreji, nisu ni pretnja ni neprijatelj Severne Koreje, ali smatra da su akcije Pjongjanga nedopustiva pretnja.

(rs.sputniknews.com)

Share this post: