Dva bivša agenta CIA krenuli u potragu za milijardama Pabla Eskobara, ali…

knele-zatvor

Pablo Eskobar – foto: AP

U bajkama za decu, blago se obično zakopa na pustim ostrvima. Međutim, u Kolumbiji je zakopano više novca i zlata nego što bi iko mogao i da za misli, prenosi Miror.

Čuveni narko bos Pablo Eskobar je sakrio milione, možda čak i milijarde svog bogatstva u Kolumbiji, pre nego što su ga vojnici ubili u decembru 1993. godine.

Ali ono što sve muči jeste činjenica da nema mape koja vodi do njegovog blaga.

Eskobar je ubio ljude koji su mu pomogli da sakrije svoj novac, kako bi čitava priča ostala tajna. Veći deo novca nikada i nije pronađen.

Sada su dva bivša agenta CIA u krenula u misiju da pronađu Eskobarove nestale milione.

Potraga je odvela Daga Lauka i Bena Smita na najopasnija mesta u Kolumbiji, gde su se sreli licem u lice sa najopasnijim gangsterima i atentatorima Eskobara.

Na vrhuncu svoje imperije, Eskobar je svakodnevno trošio 51 milion evra kako bi kupio ogromna zemljišta, avione i neprocenjive fosile dinosaurusa kako bi se njegova deca igrala.

Međutim, zarađivao je i više nego što je mogao da potroši.

Kolumbijske banke su odbile da prime njegovu „prljavu gotovinu“ pa je tako ulagao na švajcarske račune. Taj novac je sada izgubljen, jer je samo Eskobar znao broj računa.

Novac je krio i u plastičnim buradima, metalnim kutijama sa zlatnim šipkama. Uskoro je jedna petina svih novčanica od 100 dolara nestala u Kolumbiji.

Eskobarov brat Roberto (71) bio je knjigovođa za bandu i proveo je 12 godina u zatvoru zbog zavere pre nego što je pušten 2004. godine.

Čuveni narko bos je stajao iza 80 odsto šverca kokaina u SAD tokom hedonističkih 1980-tih godina.

Pre nego što je umro sa 44 godine, magazin Forbs ga je proglasio za sedmog najbogatijeg čoveka na svetu.

Sagradio je novo naselje sa stanovima za 1.000 porodica koje su ranije živele u podzemnim šumama. Zaradio je i nadimak Robin Hud, jer je svoje bogatstvo delio sa siromašnima.

Sagradio je i zoološke vrtove, u kojima su boravili slonovi, žirafe i druge životinje, a sve sa ciljem da zabavi svoju decu.

Priča se da je Eskobar veliki deo svog novca sakrio u blizini svojih kuća u Kolumbiji, Meksiku i Floridi. Međutim, skeptici odbacuju ove priče.

Stiv Marfi, jedan od agenata za drogu iz DEA koji je pomogao američkoj vladi da se pronađe Eskobar, pre nego što je zločinac ubijen na krovu u Medelinu je rekao da ima teoriju o tome gde je novac sakriven.

foto: Wikimedia/Steve Murphy

– Mislimo da je novac sakriven u pećinama. Nakon toga bi Eskobar ubio te ljude koji su mu pomagali. Na taj način niko nije mogao da zna gde je novac – rekao je on.

Kolumbijski list El Espectator je rekao da poseduje i neke fotografije bogatstva koje je pronađeno, uključujući i četiri miliona dolara u tri plastične limente u novembru 1989. godine.

Sledeće godine je otkriveno 28 miliona evra zajedno sa 150 kg zlatnih poluga.

Godine 2009. pronađeno je pet miliona futni u džungli u kojoj je Eskobar osnovao fabriku kokaina, a pronađeno je i 11 miliona evra na ranču Hacienda Napoles.

Do sada je kolumbijska vlada uspela da vrati čak 85 miliona evra.

Međutim, pretpostavlja se da bi čak 10 puta veća količina novca mogla da bude zakopana u Kolumbiji. Bivši agent CIA je snimao najnoviji lov na Eskobarovo blago.

– Dokazi su iskopani, plastične cevi punjeni gotovinom, zlatom, nakitom i oružjem. To su izmislili kolumbijski karteli. Ovo je samo deo Pablovog bogatstva. On je novac mogao samo da sakrije u kućama osoba kojima je verovao – rekao je on.

(Telegraf.rs)

Share this post: