Džihad se oglasio: Vehabije najavile masakr u Skoplju

vehabije

Zbog pretnji džihadista Islamske države da spremaju napade u Skoplju, u makedonskoj prestonici su pojačane mere bezbednosti oko kasarni, a prethodno je i MUP povećao mere bezbednosti strahujući od osvetničkih akcija i kidnapovanja prvih ljudi policije nakon akcije u Kumanovu gde je bila neutralizovana jedna od najopasnijih terorističko -kriminalnih grupa u regionu.

Ispred kasarne „Goce Delčev“ u skopskom naselju Aerodrom, pripadnici vojne policije proveravaju vozila i legitimišu vozače, a sa specijalnim uređajima gledaju i ispod vozila zbog mogućih sakrivenih eksplozivnih naprava. Slične mere bezbednosti se preduzimaju i ispred drugih kasarni.

U Ministarstvu odbrane ističu da se „sprovode mere i aktivnosti pojačane kontrole, ali se u ovom trenutku ne odstupa od normalno uspostavljene procedure“. Iz izvora resora odbrane se doznaje da su ojačane mere bezbednosti preduzete zbog najava džihadista da će izvesti terorističke akcije na teritoriji Makedonije, Crne Gore, Kosova i Srbije.

Zato su sve zemlje u regionu povećale nivo borbene gotovosti, a u Makedoniji se dodatno strahuje zbog mogućih osvetničkih akcija prijatelja ubijenih u kumanovskom Divljem naselju.

Uznemirnost je unela i informacija medija u Prištini da kosovska policija ima informacije da su osobe bliske albanskom, navodno ubijenom lideru ID Lavdrimu Muhadžeriju, naredile terorističke napade u Prištini i Skoplju sa ciljem izazivanja što je moguće veće materijalne štete i žrtava bez obzira na religiju ljudi!

Mediji podsećaju da ove pretnje dolaze samo nekoliko dana nakon što su džihadisti sa Balkana, uključujući i Albance koji ratuju u Siriji, preko video-snimka najavili napade koji će obuhvatiti Kosovo, Makedoniju, Albaniju, Srbiju i Crnu Goru.

Bezbednosne službe već duže vreme upozoravaju da u regionu ima više od 800 obučenih džihadista.

Zbog toga su Makedonija i zemlje iz regiona tražile od EU i NATO da preduzmu konkretne mere da ne bi došlo do stvaranja takozvanog „Balkanskog kalifata“, koji je prvi put pomenut prošle godine.

Dolaze sa migrantima?

Bezbednosne službe ne isključuju mogućnost infiltracije džihadista zajedno sa hiljadama migranata koji svakodnevno ulaze u Makedoniju. Nakon prelaska granice oni se ne evidentiraju, ne proveravaju, niti neko vodi računa o njima, već ih službe tretiraju kao izbeglice.

(Vesti)

Share this post: