Džon Makejn posetio „srce Islamske države“!

Mi odlučujemo o sankcijama!

foto: Foto: AP/Tanjug

Republikanski senator Džon Makejn je prošlog vikenda tajno otputovao u Siriju, gde je razgovarao s američkim vojnicima i pobunjeničkim zvaničnicima.

Kako prenose svetski mediji, portparolka nekadašnjeg predsedničkog kandidata Džuli Taralo je potvrdila da je Makejn boravio u Siriji.

„Taj put je bio važna mogućnost da se stekne pristup dinamičnim okolnostima na tlu Sirije i Iraka.

Senator će raditi sa administracijom predsednika Donalda Trampa i vojnim liderima u optimizaciji našeg pristupa, kako bi se porazila Islamska država“, navodi se u saopštenju.

„Vol strit džornal“ je preneo da je Makejnov put u Siriju organizovala američka vojska i da je on postao prvi američki zvaničnik koji je došao u Siriju od angažovanja oružanih snaga SAD u pomoći pobunjeničkim paravojnim formacijama.

Takođe, Makejn je boravio i u gradu Raki, nezvaničnoj prestonici Islamske države, gde je razgovarao s kurdskim borcima.

Prethodno je Raku posetio i šef Pentagona Džejms Matis, posle čega je načelnik Centralne komande američke vojske general Džozef Votel rekao da je neophodno više američkih trupa da bi se džihadisti proterali iz tog grada.

Plan za osvajanje Rake je suspendovao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji ne želi da Kurdi učestvuju u tome.

Zbog toga se Makejn u Ankari sastao i s njim, kako bi se razmotrilo stanje u Siriji i stekao uvid u odnose Turske i SAD.

(B92)

Share this post: