Edi RAMA: „Velika Albanija“ pripada prošlosti

Premijer Albanije

foto: AP/Tanjug

Albanski premijer Edi Rama izrazio je uverenje da mogućnost ujedinjenja Albanije i Kosova – „velika Albanija“ pripada prošlosti, prenosi danas agencija Kosovapres.

Rama je to rekao u ponedeljak u intervjuu za „Al Džaziru„, upitan da prokomentariše moguće ujedinjenje Kosova i Albanije.

-To nikada nije bio naš cilj, jer ja snažno verujem da ‘velika Albanija‘, ‘velika Srbija‘ ili bilo šta drugo ‘veliko’ pripadaju prošlosti. To nikada nije bila opcija, to jednostavno pripada prošlosti“ -rekao je Rama u svom odgovoru.

Na pitanje zašto je za albanskog premijera važno da Beograd prizna nezavisnost Kosova, Rama je istakao da je to veoma važno za ljude, kako građane Albanije, tako i za kosovske Albance i Srbe, navodi kosovska agencija.

Da podsetimo, Rama se 2014. godine, po završšetku posete Srbiji vratio u Albaniju preko Kosova, a po prelasku administrativnog prelaza Končulj, zastao je kako bi pozdravio grupu Albanaca koji su nosili zastavu sa mapom „velike Albanije“.

Zbog iste takve zastave prekinuta je fudbalska utakmica Srbija-Albanija, 14. oktobra u Beogradu.

Okupljeni su izvikivali – „Velika Albanija„.

Samo nekoliko sati ranije Rama je u Preševu izjavio da albanski narod ne sanja o stvaranju „velike Albanije“, već o „velikoj Evropi koja će obuhvatati sve albanske teritorije“.

(Tanjug)

Share this post: