EDITORIJAL NJUJORK TAJMSA: Kako je Turska zaratila sa svima!?

Foto Tanjug/AP

Foto Tanjug/AP

Neprijateljstvo turskih vlasti prema Kurdima uvlači zemlju sve dublje u sirijski rat, bojno polje je sve zamršenije, a napetost između Ankare i Vašingtona raste.

Spor s Kurdima mogao bi Tursku da dovede i u otvoren sukob s Rusijom.

Turska strepi od težnji Kurda za nezavisnom državom. Kurdi su etnička grupa od oko trideset pet miliona; petnaest miliona živi u Turskoj, a ostali u Siriji, Iraku i Iranu.

Prošle jeseni, u politički proračunatom predizbornom potezu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obnovio je rat protiv separatističke Radničke partije Kurdistana na jugu zemlje.

Nedavno su njegove jedinice počele da napadaju kurdske militante u Siriji.

[adsenseyu4]

Erdogan odbija da prizna važne razlike između dveju kurdskih grupacija. Sjedinjene Države i Turska smatraju Radničku partiju terorističkom organizacijom; ta stranka otvoreno je preuzela odgovornost za bombaške i oružane napade koji su potresali Tursku.

Nasuprot tome, Vašington sirijske Kurde ne smatra teroristima, nego veoma delotvornim protivnikom Islamske države usredsređenim na zaštitu kurdskih oblasti u Siriji, pa im pruža obaveštajnu i drugu pomoć.

Turska je pojačala napetost optužujući sirijske Kurde za bombaški napad u Ankari koji je usmrtio dvadeset osam ljudi. Sirijski Kurdi odbacili su odgovornost za taj napad, a američki zvaničnici kažu da je krivac verovatno neka odmetnuta frakcija Radničke partije.

Erdogan zahteva da SAD odaberu između njega i sirijskih Kurda; Vašington to odbija.

Sjedinjene Države traže od Erdogana da zaustavi napade na sirijske Kurde koji kontrolišu veći deo 910 kilometara duge granice s Turskom. Vašington je zatražio od Kurda da ne koriste ratni metež kako bi prigrabili više teritorije.

Njihov pokušaj da zauzmu poslednji komad zemlje duž granice mogao bi izazvati Erdogana da nasrne na njih još žešće.

[adsenseyu1]

Brine i mogućnost da bi Rusija, koja takođe želi Kurde na svojoj strani i obezbeđuje vazdušnu podršku njihovim operacijama, mogla u ime Kurda da se sveti Turskoj.

Erdogan je uglavnom sam stvorio nevolje s Kurdima. Ostvario je izvestan napredak u mirovnim pregovorima s vođama turskih Kurda pre nego što je prošle godine obnovio neprijateljstva.

Trebalo bi da oživi mirovni proces.

Kada je reč o Kurdima u Siriji, trebalo bi da prestane da ih granatira i da zajedno s Vašingtonom potraži način za stvaranje buduće autonomne kurdske oblasti u Siriji. Erdogan je našao načina da sarađuje s Kurdima u Iraku.

Borba protiv sirijskih Kurda nema nikakvog smisla.

(Nedeljnik)

Share this post: