Emisiju o posledicama bombardovanja Srbije 1999. godine gledalo 100 miliona Kineza

Dokumentarac

foto: Tanjug

Emisije o posledicama bombardovanja Srbije 1999. godine osiromašenim uranijumom prikazane su na kineskoj nacionalnoj televiziji, piše “Sputnjik”.

Kako navode, prva dva od šest dokumentarnih priloga emitovana su u petak “u veoma gledanoj informativnoj emisiji kineske televizije Si-Si-Ti-Vi”.

Osim toga, “Sputnjik” ističe da se pretpostavlja da je te priloge videlo oko 100 miliona ljudi.

Novinarka Zang Jing je sa ekipom televizije Si-Si-Ti-Vi tokom avgusta snimala ovaj materijal za dokumentarni prilog, na jugu Srbije i Kosovu i Metohiji.

Prema rečima advokata Srđana Aleksića, jednog od sagovornika priloga, „prilog je sa izuzetnom pažnjom najavljivan na kineskoj televiziji“

„Novinarka Zang Jing se istinski saosećala sa sagovornicima i patnjom ljudi koje je upoznala na jugu Srbije. Rekla je da je ovo najveća priča u njenoj dosadašnjoj karijeri“, kaže Aleksić.

Po još dva priloga biće emitovana u dva naredna dana, navodi „Sputnjik“.

Dejstvo osiromašenog uranijuma koji je tokom bombardovanja bačen na našu zemlju 1999. godine izaziva oprečna mišljena stručne javnosti – od toga da je glavni uzročnik kancerogenih oboljenja, do toga da je bezopasan.

Za vreme bombardovanja 1999. na teritoriju Srbije bačeno je između deset i 15 tona osiromašenog uranijuma, a najviše je bačeno na KiM.

(rs.sputniknews.com)

Share this post: