Erdogan vraća nagradu Američko-jevrejskom kongresu

Foto: Beta/AP, arhiva

Jedna organizacija američkih Jevreja zatražila je danas od turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da vrati nagradu koju je od te grupe dobio za doprinos miru na Bliskom istoku, optuživši sada turskog lidera za „opasnu retoriku“ i „podstrekivanje nasilja nad jevrejskim narodom“.

U otvorenom pismu Erdoganu, Džek Rozen, predsednik Američkog jevrejskog kongresa ocenio je da bi se moglo reći da je premijer Turske postao „najopasniji antiizraelski (nastrojen) lider u svetu“, preneo je AP.

U Turskoj je počela kampanja za predsedničke izbore sledećeg meseca, u okviru koje je Erdogan u više navrata oštro kritikovao Izrael zbog ofanzive protiv Hamasa u pojasu Gaze, optuživši jevrejsku državu da je počinila genocid i za „varvarstvo koje prevazilazi Hitlera“.

Rozen je podsetio da je Erdogan dobio 2004. nagradu „Profil hrabrosti“ Američkog jevrejskog kongresa, jer se tada zalagao za mirno rešenje bliskoistočnog konflikta, kao i zbog nastojanja da zaštiti Jevreje u Turskoj.Erdogan je i jedan današnji predizborni miting u Mersinu iskoristio da napadne Izrael, ovog puta navodeći da će se Turska založiti da Izraelu bude suđeno pred međunarodnim krivičnim sudom ako nastavi s udarima na pojas Gaze i optužujući jevrejsku državu da „pljuje krv“, preneo je Rojters.

Erdogan vraća nagradu zbog Gaze

Erdoganu je zatraženo da vrati nagradu zbog komentara o sukobu između Izraela i Palestinaca u Gazi.

Ambasador Turske u SAD pisao je predsedniku Američko-jevrejskog kongresa Džeku Rouzenu o tome kako je Erdogan rekao da „će mu biti drago da vrati nagradu“ zbog izraelskih postupaka u Gazi i „razočaravajućeg stava“ Američko-jevrejskog kongresa.

Pismo je napisao 27. jula, a danas je objavljeno.

Rouzen je prošle nedelje rekao da je Erdogan „možda najzajedljiviji antiizraelski lider u svetu“, navodi AP.

On je kazao da je Erdogan dobio nagradu Profil hrabrosti zbog zalaganja za mirno rešenje sukoba na Bliskom istoku i njegovu privrženost zaštiti Jevreja u Turskoj.

(Tanjug)

Share this post: