EU nije postigla dogovor o primeni sankcija za Rusiju

evropska-unija-parlament-skupstina

Ambasadori zemalja EU nisu danas postigli dogovor o primeni sankcija koje su prošle nedelje uvedene Rusiji, a njihov novi sastanak biće održan sutra u Briselu, saopštili su evropski izvori.

„Ambasadori će se ponovo sastati sutra, kako bi nastavili razgovore o sankcijama, i biće ponovo razmotrena situacija u Ukrajini“, rekao je za AFP jedan neimenovani izvor u Briselu.

Nove sankcije Rusiji podrazumevaju ograničen pristup tržištu kapitala za velike ruske naftne kompanije Rosnjeft, Transnjeft i Gasprom. Sankcijama je predviđeno i pooštravanje mera uvedenih krajem jula koje se tiču robe dvostruke – vojne i civilne namene, kao i tehnologija u sektoru energetike.

Evropska komisija danas je saopštila da se ukida pomoć od 125 miliona evra koja je određena sa ciljem podrške povrćarima iz EU, suočenim s ruskim sankcijama. Takva odluka usledila je zbog disproporcije zahteva, posebno kada je reč o Poljskoj.

Kako je rekao jedan neimenovani izvor iz Evropske komisije, odluka je doneta zbog „ozbiljnih sumnji“ o validnosti podataka koje je dala Poljska i pošto je ta zemlja tražila 87 odsto pomoći određene 18. avgusta.

Poljska naftna kompanija PGNIG saopštila je danas da je ruski Gasprom smanjio za 24 odsto isporuku gasa Poljskoj.

Poljska, koja zavisi dosta od ruskog gasa, založila se za jačanje sankcija Moskvi zbog situacije u Ukrajini i pruža podršku prozapadnim vlastima u Kijevu.

(Beta)

Share this post: