EU ove nedelje podiže tužbu protiv Gasproma

Gazprom-gasprom

Antimonopolsko regulatorno telo Evropske unije ove nedelje će formalno podići tužbu protiv ruske državne kompanije Gasprom, izjavio je danas izvor iz Evropske unije.

Evropska komisija pokrenula je formalnu istragu poslovanja Gasproma u istočnim i južnim evropskim državama 2012. navodeći da je ta kompanija zloupotrebljavala dominantan položaj u snabdevanju gasa u tim zemljama, navodi Volstrit žurnal (Wall Street Journal).

Komesarka za konkurenciju Margaret Vestager u februaru je rekla da je spremna da podnese formalnu tužbu protiv Gasproma u „relativno kratkom vremenu“.

Osoba upoznata sa slučajem protiv Gasproma je rekla da je tužba na programu sastanka Evropske komisije u sredu i da se ne očekuje protivljenje.

Izvor iz Gasproma je rekao da je ta kompanije prošle nedelje naznačila spremnost da se reši slučaj. Formalni pregovori su prekinuti prošle godine pošto je Rusija anektirala Krim.

 

Slučaj protiv Gasproma bi mogao da završi penalima protiv ruske kompanije u iznosu od više milijardi evra.

Neke države u Baltiku i jugoistočnoj Evropi se potpuno oslanjaju na Gasprom u snabdevanju gasom, navodi Volstrit žurnal i dodaje da je pri pokretanju istrage pre dve i po godine, Komisija sumnjičila Gasprom za nepravično poslovanje.

Komsija je ispitivala da li je Gasprom sprečavao države da izvoze gas koje su kupovale od Gasproma.

Takođe je ispitivano da li je Gasprom neke od aspekte ugovora s potrošačima, poput cena, povezivao sa saradnjom u drugim oblastima, poput izgradnje novih gasovoda.

Na kraju, Komisija je razmatrala praksu Gasproma da povezuje cenu za gas s cenama nafte na međunarodnim tržištima.

U ovom pogledu su pregvori najviše odmkli pošto sičnu prasu imaju i druge kompanije za snabdevanje gasom, navodi Vol strit džurnal.

(Beta)

Share this post: