EU šokirana skandalima u Euleksu

kosovo-euleks03

Diplomate i zvaničnici u Briselu šokirani su zbog ozbiljnih sumnji na korupciju i političke uticaje u istragama Euleksa.

Međutim, ostaje i utisak da su strukture EU pokušale da sakriju tragove teških prekršaja, piše dnevnik Koha ditore.

Tek nakon godinu dana strukture Euleksa na Kosovu i one u Briselu, koje nadgledaju ovu misiju, obavestili su političke centre EU o postojanju ozbiljnih sumnji na korupciju u Euleksu.

Pored toga što su evropski parlamentarci i diplomate bili šokirani pisanjem lista „Koha ditore“ o korupciji, još su više razočarani zbog priznanja struktura EU da to nije ništa novo, ali da ništa nisu preduzeli i obavestili o činjeničnom stanju političke centre, piše prištinski dnevnik.

„Ponekad izleda i komično kada nam kažu da su znali za sve ovo mnogo ranije nego što je pisala Koha ditore. Zašto nam nisu nam rekli, zašto su čuvali tajnu?To rađa sumnje da su prikrivali tragove, što je poseban skandal sam po sebi“, rekao je jedan evropski diplomata.

Kako prenosi „Koha ditore“ “ najmanje 18 osoba iz Euleksa je pod istragom. „Kaže se da će ove istrage biti brže i dublje, te da neće ostati nijedan kamen neistresan da bi se otkrila pravda“, rekli su zvaničnici EU, prenosi „Koha ditore“.

(Tanjug)

Share this post: