Evo kako KGB regrutuje svoje kadrove

Kako da se zaposlite...

Kada je tada mladi Vladimir Putin odlučio da ispuni svoj san iz detinjstva da postane špijun, on se obratio ogranku KGB u Lenjingradu.

Oficiri KGB su odbili Putinovu molbu da uđe u njihove redove ali su mu dali i vredan savet: „Obrazuj se, upiši po mogućstvu pravni fakultet“.

Naime tada je Putin bio još u srednjoj školi.

Putin se uputio na fakultet u Lenjingrad, što je bio početak puta koji će ga dovesti do visokih pozicija u KGB, a konačno kasnije i do Kremlja.

Tokom četvrte godine prava, Putinu su prišli predstavnici KGB kako bi dogovorili njegovo zaposlenje.

Da se sve to dešava danas, Putin bi trebalo samo da poseti sajt Obaveštajne službe kako bi popunio obrazac za prijem u službu. Ali ono što na površini deluje kao jednostavna procedura, zapravo je leglo nepotizma sa mnogo prepreka posle čega bi bilo izabrano nekoliko pojedinaca, kažu stručnjaci za bezbednost.

Sadašnja Obaveštajna služba je naslednik nekadašnjeg KGB zadužena da prikuplja neophodne obaveštajne podatke. Još jedan izdanak KGB je federalna služba bezbednosti takođe sprovodi ograničene aktivnosti u bivšim sovjetskim republikama.

„Ruska obaveštajna služba želi da svoje redove popuni sa talentovanim, obrazovanim,fizički sposobnim i spremnim mladim patriotama , koji tečno govore strane jezike“, navodi se na sajtu Službe.

Navodi se da ko želi da se pridruži Ruskoj obaveštajnoj službi mora da prođe dugu i tešku selekciju.

Ali čak i ako neko ispunjava sve uslove, prikupi svu dokumentaciju, malo je verovatno da će i takav kandidat dobiti pravu ponudu za posao.

„Obično ne volimo one koji se sami od sebe prijave“, kaže bivši sovjetski špijun Mihail Ljubimov.

Prema njegovim rečima mnogo bolji odabri kandidata je kada članovi službe priđu potencijalnim kandidatima.

Njegov kolega Viktor Čerkašin kaže da je proces selekcije veoma detaljan.

„Svaki posao i svaki individualac je oseben po sebi. Primera radi, ja nisam muzičar pa samim tim nikada neću svirati u orkestru“, rekao je on.

Nedavno je i Mosad, izraelska tajna služba, postavila proces aplikacije onlajn. Čak su postavili i vido snimak sa obiljem prikaza sofosticirane tehnologije, dronova, satelita…

Glas u video snimku na hebrejskom kaže – „Vaša mašta je moja stvarnost. Pridružite nam se kako biste videli nevidljivo, i uradili nemoguće“.

Sajt za regrutovanje koji je postavio Mosad dostupan je na engleskom, francuskom, arapskom, persijskom i ruskom. Tu se napominje da je moguće inicirati saradnju ali da je ovo samo preliminarni korak u sveukupnom procesu zapošljavanja.

Na sajtu traže da navedete i stvari iz privatnog života, podatke o svom obrazovanju, vojnoj službi, profesionalnim zadacima ali i o istroiji putovanja u inostranstvo.

Govoreći o Mosadovim reformama, šef pres biroa Ruske obaveštajne službe Sergej Ivanov kaže da je proces zapošljavanja koju sprovodi Ruska služba dobra onakva kakva je sad.

„Verujemo da je je to treba da bude ovako. Ono što imamo je sasvim dovoljno“, rekao je on.

Prema rečima profesora Marka Galoetija sa Univerziteta u Njujorku, kaže da je nekada KGB u vreme SSSR bio mnogo vidljivija agencija nego na primer britanska služba MI6 koja do devedesetih godina nije ni priznala zvanično da postoji.

Samim tim ruska služba nije morala mnogo da se trudi oko reklame kako bi privukla nove regrute.

Irina Borogan, vodeći stručnjak u ruskim bezbednosnim službama, kaže da se agenti regrutuju sa prestižnih ruskih univerziteta, posebno sa Međunarodnih odnosa koje vodi Ministarstvo spoljnih poslova.

„Sistem je veoma monolitan i regrutovanje se zasniva na nepotizmu. Primarni kriterijum je lojalnost“, rekla je Boroganova.

Prema njenim rečima posao u obaveštajnoj službi je u Rusiji prestižno zanimanje.

„Nekoliko generacija u istoj porodici radi u Obaveštajnoj službi. Nisam čula da su zainteresovani za regrutovanje ljudi iz jvnosti“, rekla je Boroganova.

(Themoscowtimes)

Share this post: