Fidel Kastro: Ne verujem SAD, ali pozdravljam približavanje

Fidel Kastro

Bivši kubanski lider Fidel Kastro po prvi put je komentarisao otopljavanje odnosa između Kube i Sjedinjenih Američkih Država, pri čemu je podržao pregovore sa zvaničnim Vašingtonom, ali ipak nije izrazio veće oduševljenje dogovorom kojeg su 17. decembra postigli njegov mlađi brat i aktuelni predsednik Kube Raul i predsednik SAD Barak Obama.

„Ne verujem politici SAD niti sam sa njima razgovarao, ali to ne znači da odbacujem mirno razrešenje sukoba ili opasnosti od rata“, navodi se u saopštenju Fidela Kastra (88), a preneo je Rojters.

„Bilo kakvo mirno rešenje problema između SAD i naroda Latinske Amerike, koje ne podrazumeva upotrebu sile, treba primeniti u skladu sa međunarodnim normama i principima“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu glasnika kubanske Komunističke partije „Granma“.

Kastro je dodao: „Uvek ćemo se zalagati za saradnju i prijateljstvo sa svim narodima sveta, uključujući i naše političke protivnike.“

SAD i Kuba su prošle nedelje održali istorijske pregovore na visokom nivou, za koje se očekuje da će rezultovati ponovnim uspostavljanjem diplomatskih odnosa između te dve zemlje, koje je 1961. godine prekinuo Vašington.

Fidel Kastro je preuzeo vlast u revoluciji 1959. godine, a većinu svojih 49 godina provedenih na čelu Kube je proveo u sukobu sa SAD, čije vlasti su mnogo puta pokušale da ga svrgnu sa vlasti, ali bezuspešno.

Kastro je 2008, zbog lošeg zdravlja, prepustio vlast svom mlađem bratu Raulu, za kojeg je u saopštenju rekao: „Predsednik Kube je preduzeo značajne korake u skladu sa ovlašćenjima koja mu je dala Komunistička partija Kube“.

(Tanjug)

Share this post: