FRANCUSKA U STANJU RASPADA: Narod na ulicama, ne rade železnice, cela zmelja bez struje…

francuska protesti demonstracije

Ugroženo je čak i održavanje Evropskog prvenstva u fudbalu, koje čak ni teroristički napadi nisu uspeli da odlože.

Članovi francuskog sindikata CGT glasali su za koordinisanu seriju štrajkova u svih 19 francuskih nuklearnih elektrana i prekid isporuke električne energije.

Rojters navodi da će štrajkovi biti održani u okviru protesta koji se održavaju širom Francuske sa ciljem da se vlada natera na povlačenje spornog plana reforme radnog zakonodavstva.

„Sva postrojenja za proizvodnju električne energije glasala su za štrajk koji počinje u četvrtak. Svih 19 nukleanih elektrana glasalo je za štrajk.

Sa prekidom isporuka struje počećemo večeras“, izjavio je Rojtersu zvaničnik sindikata CGT u kompaniji za proizvodnju električne energije EDF Loran Langlar.

Francuska je danas već paralisana štrajkom železničara koji su obustaviliposto polazaka brze železnice i polovinu regionalnih linija.

Sledeće nedelje bi u parizu trebalo da počne Evropsko prvenstvo u fudbalu, a od železnice se očekivalo da preveze oko 2,5 miliona posetilaca.

Kako stvari sada stoje, ukoliko vlada ne popusti zahtevima štrajkača, pitanje je da li će u ovim okolnostima uopšte biti moguće organizovati najveći evropski sportski događaj.

(Tanjug/Pravda)

Share this post: