Francuski stručnjak za ekonomiju: Smrt dolara kao međunarodne valute je skoro neizbežna

Tjeri Mejsan

Devalvacioni ratovi su u punom jeku i čini sa da je smrt dolara kao međunarodne valute skoro neizbežna. Rusija i Kina planiraju da se izbave dolara u svojih gasnim transakcijama. Da li se ovi planovi mogu ostvariti?

Vrsni stručnjak za ekonomiju, Francuz Žak Sapir deli s „Glasom Rusije“ prognoze o budućnosti svetskog finansijskog kapitala:

– Nesumnjivo je da je ono što se spremaju da učine ruska i kineska vlada nešto potencijalno veoma važno! Dolar zapravo u svetskoj ekonomiji ima tri funkcije: to je obračunska jedinica, pošto se mnoge cene obračunavaju u dolarima (između ostalog, ovo se odnosi na sirovine, i to ne samo gasa i nafte)… To se tiče i pšenice, i različitih žitarica…

Takođe, to je valuta za transakcije, odnosno valuta koja se koristi prilikom vršenja obračuna u međunarodnim transakcijama. To je još i rezervna valuta. Ono što bi ruska i kineska vlada želele da promene potpisujući ovaj sporazum jeste korišćenje dolara u svojstvu valute u nekim transakcijama, između ostalog, onim koje se tiču gasa i nafte.

To će se verovatno desiti, ali naravno, pretpostavlja da rublja treba da bude priznata u Kini (što je već učinjeno), a juan treba da bude priznat u Rusiji, što je bilo učinjeno tek krajem prošle godine kad se juan prvi put kotirao na Moskovskoj berzi – kaže Sapir.

On dodaje da u širem smislu ovaj korak svedoči o problemu na koji stalno nailaze mnoge zemlje, a to se ne tiče više samo Rusije i Kine…

– To se tiče zemalja Persijskog zaliva i zemalja Latinske Amerike, proizvođača sirovina: ove zemlje žele da izađu iz zone dolara u pogledu valute za transakcije.

Dodajmo tome još i žalbu američke vlade na francusku banku BNP Paribas… Na to da je ova banka izvršila operacije koje nisu u skladu s američkim zakonima, iako se ekspoziture ove banke ne nalaze na teritoriji Sjedinjenih Država, pošto se koristio dolar i pošto se obračunska komora nalazi u SAD američka vlada je smatrala da je prekršen američki zakon.

[adsenseyu4]

Ovo je izuzetno složeno pravno pitanje, ali nam je sasvim jasno da ovaj presedan, u pravnom smislu reči, može samo da izazove nemir u čitavom nizu zemalja, koje vrše transakcije u dolarima i da ih podstakne da pređu na druge valute za transakcije.

Na pitanje da li postoji realna mogućnost da se stvori još jedna rezervna valuta osim dolara, kaže da ovaj problem odavno postoji.

– Treba se setiti da je dolar kao rezervna valuta podvrgnut napadima generala de Gola još 1965-66. godine. I redovno, čim nastupi nova međunarodna devizna kriza, opet počinju razgovori o ovom problemu. S jedne strane je jasno da postojeći sistem koji se bazira na neeksluzivnom korišćenju dolara kao rezervne valute, koja ipak preovladava, nije zadovoljavajući.

U ovo se može uveriti na osnovu strukture valutnih rezervi različitih centralnih banaka.

Može se, na primer, videti da osim dolara postoji i evro, a sad postoji još i mnoštvo novih valuta – kanadski dolar, australijski dolar, singapurski dolar itd. Tako da postoji potreba, u najmanju ruku za diverzifikacijom, a možda postoji i potreba da se promeni sistem – ističe francuski stručnjak.

Kako kaže, postoje dva puta. Po jednom, radi ostvarenja potpune perestrojke međunarodnog valutnog sistema potrebno je da politički postane moguće održavanje međunarodne konferencije po tipu Breton-Vudske, koja je održana 1944. godine.

– Čini se da još nije došlo vreme za to – SAD, koje u izvesnom smislu izvlače korist iz postojeće situacije, čine sve kako bi tako i ostalo, ili će barem pokušati da uspore promene. A drugi put je razvoj valuta koje na regionalnom nivou sve više počinju da igraju ulogu regionalne rezervne valute.

Mislim da Kina ima cilj – da njena nacionalna valuta, juan, za nekoliko godina postane rezervna valuta na nivou Pacifičkog obruča, možda zajedno s australijskim dolarom ili čak singapurskom valutom. Kao što je poznato, postoji još i projekat da rublja postane valuta zemalja ZND…

Dakle, verovatno je da će postojati mnoštvo valuta koje će postepeno oslabiti pozicije dolara kao međunarodne rezervne valute.

(Glas Rusije)

[adsenseyu1]

Share this post: