GEBELSOVE METODE NEKIH NEMAČKIH MEDIJA: Evo koliko se ustvari Nemci plaše Rusije!

Razgovor

U Nemačkoj se redovno sprovode ankete o saradnji sa Rusijom i odnosu nemačkih građana prema Rusiji. Rezultati se često prenose bombastično, pa istina ostaje u zapećku.

A istina je negde na sredini.

„Svaki treći Nemac smatra da je moguć rat sa Rusijom“ – tako je glasio naslov u medijima koji su pre nekoliko dana objavili rezultate ankete. Agencijski naslov se širio i društvenim mrežama.

Poneko je reč „moguć“ zamenio rečju „verovatan“. Nastao je utisak da trećina Nemaca odobrava mogući rat sa Rusijom.

Međutim, ako pogledamo izvornu anketu koju je institut Forsa sproveo za nedeljni magazin Štern, videćemo da se u njoj uopšte nije radilo o mogućem nemačko-ruskom vojnom sukobu ni o bilo kakvom ratu.

Pitanje je glasilo: „Da li ste zbog trenutne napetosti u odnosima zabrinuti da bi moglo doći do oružanog sukoba Rusije i Zapada?“ Na tako formulisano pitanje je 32 odsto ispitanika odgovorilo potvrdno, a 64 odsto je odgovorilo sa „ne“.

U novembru 2015. Turska oborila ruski borbeni avion na tursko-sirijskoj granici što bi se moglo označiti kao „oružani sukob“ jedne od članica zapadne vojne alijanse i Rusije. Situacija u samoj Siriji je izuzetno loša.

Tamo je mogućnost incidenata i dalje velika. Kad se sve to zna, onda ispada da je 32 odsto Nemaca koji su zabrinuti – poprilično mala brojka. Vojni stručnjaci i političari u Nemačkoj su što se toga tiče daleko više zabrinuti.

Strah od agresije?

Primetno je da stariji građani imaju manje straha od Rusije. U grupi između 50 i 64 godine starosti zbog Rusije je „zabrinuto“ svega 13 odsto ljudi, a ispitanici od preko 65 godina gotovo da nikako ne brinu – zabrinutih je svega 4,4 odsto.

Ako fokusiramo mlađu grupu, onda je situacija obrnuta.

Institut za ispitivanje javnog mnjenja Emnid daje podatke prema kojima Rusija ne ugrožava Nemačku po mišljenju 56 odsto nemačkih ispitanika.

Uglavnom trezven odnos Nemaca prema mogućoj opasnosti od Rusije ne znači da imaju pozitivno mišljenje o unutrašnjoj i spoljnoj politici Kremlja ili ruskog predsednika.
Forsa navodi da veoma visok ili visok stepen poverenja prema Putinu ima samo 13 odsto Nemaca. Među njima je čak 35 odsto pristalica desnopopulističke stranke Alternativa za Nemačku.

Četiri petine Nemaca ne veruje Vladimiru Putinu, a njih 64 odsto ne smatra više da je Rusija pouzdan i predvidljiv partner sa Putinom na čelu.

Samo šest procenata Nemaca smatra da Evropska unija i Rusija imaju dobre odnose. Od toga je manje samo poverenje u rusko-američke odnose, jer njih kao dobre ocenjuje samo četiri odsto ispitanika.

Uprkos svemu tome 84 odsto Nemaca ne želi prekid dijaloga sa Moskvom i zastupa nastavak dijaloga, slično nemačkoj kancelarki, bez prevelike nade u skorije pozitivne rezultate.

Spor oko sankcija

Najprotivrečnije odgovore ankete pokazuju kada je reč o sankcijama koje su uvedene zbog ruske aneksije Krima i podrške separatistima na istoku Ukrajine.

Ako se prate komentari i preovlađujuća mišljenja na društvenim mrežama onda se stiče utisak da većina Nemaca zahteva ukidanje sankcija.

To ne bi trebalo da čudi s obzirom na aktivnost internet-botova koji rade za Kremlj.

Ozbiljna sociološka istraživanja dolaze do drukčijih rezultata, ali ni oni ne mogu poslužiti za jednoznačne zaključke. Emnid, recimo, navodi da je 62 odsto Nemaca za zadržavanje ili čak pooštravanje sankcija.

A Forsa tvrdi da je 69 odsto ispitanika za njihovo ukidanje. Pri tome, više od polovine ispitanika u istoj anketi istovremeno zagovara politiku nemačke Vlade prema Rusiji, a nemačka Vlada smatra da su sankcije efikasna mera i ne želi da ih ukine.

(Dojče Vele)

Share this post: