GENERAL HEJTEN KANDIDAT ZA OTKAZ: Neću izvršiti Trampovu naredbu za nuklearni udar, bude li nezakonita!

Šef američke Strateške komande – general Džon Hejten – priznao je da će biti protiv ako Donald Tramp izda naredbu da se izvede nuklearni udar.

Naglasio je da će tako postupiti ukoliko proceni da je naredba šefa države „protivzakonita“.

Hejten je nastupio na Halifaksovom međunarodnom bezbednosnom forumu u kanadskoj provinciji Nova Škotska. Njegov govor prenosio je televizijski kanal CBS. General se, naravno, potrudio da objasni svoju poziciju.

Naglasio je da bi u takvom slučaju – da smatra da naredbu vrhovnog komandanta ne treba izvršiti – pokušao da sa predsednikom SAD „pronađe drugo rešenje“.

Ispričao je da je duže razmišljao nad tim šta bi u takvoj situaciji trebalo Trampu da kaže. Nije, međutim, otkrio šta bi tačno rekao, ali je o proceduri donošenja odluka o nuklearnom udaru ispričao:

„Na meni leži odgovornost za nuklearni arsenal SAD. Ja dajem predsedniku savete, a on mi govori šta da radim. Ako to bude protivzakonito – dosetite se sami šta će tada biti.

Ja ću predsedniku reći da je to protivzakonito… I, mi ćemo pronaći varijante da rešimo takvu situaciju, imajući u vidu set mogućnosti“.

Hejten je objasnio da je „tokom mnogih decenija“ izučavao zakonodavstvo koje se koristi u ratnim uslovima, uključujući i „različite specifične faktore koji određuju zakonitost nuklearnih udara“.

Imajući u vidu da je Severna Koreja nakon Trampove pretnje „ognjem i besom“ objavila da razrađuje plan lansiranja raketa prema američkom pacifičkom ostrvu Guam i avio-bazi „Andersen“, u kojoj se u pripravnosti nalaze strateški bombarderi B-52, Hejten je na forumu rekao:

„Spremni smo – svakog trenutka u svakom danu – da odreagujemo na događaje u Severnoj Koreji. Ta spremnost je element obuzdavanja koji svima treba da bude jasan“.

Hejten je naglasio da situaciju na Korejskom poluostrvu treba da rešava „međunarodna zajednica“, pa dodao:

„Predsednik Tramp sam ne može promeniti držanje Kim Džong Una“.

Na istu temu je bivši američki ministar odbrane Vilijam Peri rekao: „Šef Pentagona Džejms Matis, ne može zaustaviti predsednika Trampa ako on poželi da se nanese nuklearni udar.

Ministar odbrane nema pravo veta na takve udare. Tako važne i krupne odluke donosi šef države. On se može posavetovati sa ministrom odbrane pre nego što izda naredbu.

Međutim, on naredbu izdaje direktno Strateškoj komandi i uopšte nije dužan da se o tome konsultuje sa ministrom odbrane“.

Peri je, inače, ocenio da general Matis i državni sekretar Reks Tilerson unutar Trampove administracije igraju stabilizujuću ulogu.

Po njegovoj proceni, rizik izbijanja nuklearnog rata povećan je tokom poslednje godine „delimično i zbog toga što je predsednik SAD postao Donald Tramp“.

(Fakti)

Share this post: