Gorbačov objasnio istorijsku lekciju: Kada se Amerika i Rusija udalje, svet se suoćava sa teškim posledicama

mihail gorbacov

Poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov pozvao je u sredu na odmrzavanje odnosa Rusije i Zapada, koji su na najnižem nivou od početka ukrajinske krize.

U tekstu objavljenom u ruskom dnevniku Rosijska gazeta, bivši predsednik (83) žali što je ukrajinska kriza dovela do ekonomskih sankcija Rusiji, ali i zbog zastoja u više vitalnih oblasti saradnje poput borbe protiv terorizma, klimatskih promena ili upravljanja epidemijama.

„Moramo hitno da odmrznemo naše odnose“, napisao je Gorbačov i pozvao lidere Rusije i SAD da se sastanu, a pozvao je i na organizovanje samita Rusije i EU.

Bivši sovjetski lider je istakao da Rusija i SAD imaju „posebnu odgovornost“ jer, „kada se one udalje, svet je suočen sa teškim posledicama“, dodao je Gorbačov.

Kad je reč o Ukrajini, Gorbačov smatra da i ukrajinska vojska i proruski pobunjenici „krše primirje, da su obe strane krive za upotrebu opasnih vrsta oružja i da krše ljudska prava“.

Gorbačov koji je ranije kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina, podržao je pripajanje Krima, ocenjujući da je reč o ispravljanju greške iz sovjetskog doba.

Poluostrvo Krim je bilo deo Ruskog carstva, a u sovjetsko doba deo Ruske federacije sve do 1954. godine, kada ga je sovjetski lider Nikita Hruščov ustupio Ukrajini „u znak bratske ljubavi“.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, Krim je ostao u Ukrajini, što je izazvalo nezadovoljstvo Rusije i mnogih stanovnika Krima ruske nacionalnosti.

(BETA)

Share this post: