Gorbačov: Zapad se pomirio sa tim da je Krim ruski

Podrška Putinu

Bivši predsednik Sovjetskog Saveza i dobitnik Nobelove nagrade za mir Mihail Gorbačov izjavio je danas kako veruje da je Zapad prihvatio odluku građana Krima da se priključe Rusiji.

Na pitanje novinara Komsomolskaje pravde o tome da li je Zapad prihvatio činjenicu da je Krim sada deo Rusije, Gorbačov je odgovorio: „Mislim da da. Moje mišljenje je da se Zapad sa tim pomirio“, prenela je agencija Itar-Tass.

Gorbačov je dodao da je aktuelna kriza u Ukrajini posledica prenagljenog raspada Sovjetskog Saveza posle sklapanja Beloveškog sporazuma iz 1991., kojeg su potpisali lideri Rusije, Ukrajine i Belorusije. Kad su počeli pregovori o Beloveškom sporazumu, trebalo je pokrenuti pitanje Krima, rekao je bivši sovjetski lider, dodajući: „Rusiju ne treba silom odvajati od Krima. To je njeno dete.“

Poluostrvo Krim, koje je 1954. godine Ukrajini poklonio Nikita Hruščov, pripojilo se Rusiji nakon referenduma sprovedenog u martu ove godine. Gorbačov je dodao da su tim istorijskim referendumom građani Krima ispravili grešku iz sovjetskog doba i da ih zbog toga ne treba kažnjavati sankcijama.

(Tanjug)

Share this post: