Gradonačelnik Konsense u Kalabriji kreće u lov na Alarikovo zakopano blago

alarik kralj vizigoti kalabrija italija

Gradonačelnik italijanskog gradića Kosenza u Kalabriji najavio je iskopavanje 25 tona antičkog blaga čija bi vrednost mogla da dosegne i milijardu funti.

Ovaj gradonačenik tvrdi da će voz sa nacističkim blagom izbledeti u zaboravu u poređenju sa njihovim otkrićem.

Blago koje se krije ispod grada pripadalo je Alariku, kralju Vizigota.

Vođa ovog nemačkog naroda opljačkao je Rim 410. godine i nagomilao blago u zlatu, srebru i dragom kamenju, ali uzeo je i neke neprocenjive predmete iz ‘Svete zemlje’ koje su pak Rimljani ukrali od Jeruzalema.

Alarik je, zajedno sa svojim blagom, sahranjen u ovom italijanskom gradiću.

Grobnica mu se nalazi ispod reke Busento. Kako bi mu napravili grobnicu brojni robovi iskopali su kanale, skrenuli tok reke, iskopali grobnicu, a nakon sahranjivanja Alarika, njegovih konja i blaga koje je sakupio u godinama vladavine, vratili reku na njen pravi tok.

Nakon obavljenog posla sve robove ubili su Alarikovi vojnici kako tajna o tačnoj lokaciji nikad ne bi bila otkrivena.

Godinama su brojni lovci na blago opsedali ovaj grad sa 70.000 stanovnika i čak su nacisti slali svoju ekipu da pokuša da pronađe blago.

Međutim, ove godine gradonačelnik ovog gradića je od italijanskog parlamenta tražio odobrenje da elektromagnetskim radarima, satelitima i dronovima pokušaju da pronađu Alarikovu grobnicu.

“Sada možemo da spojimo istorijske podatke sa geografskim pretpostavkama”, rekao je geolog Amerigo Rota koji će raditi na projektu idućih šest meseci.

(24sata.hr)

Share this post: