Grci će uskoro na more u Hrvatsku: Hrvati duguju Grcima 57 puta više nego Grci Hrvatima

hrvatska

Hrvatska trenutno duguje Grčkoj 74 i po miliona evra, dok je grčki dug prema Hrvatima samo 130.000 evra, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Na pitanje koliko kriza u Grčkoj može da utiče na situaciju u Hrvatskoj, posebno zbog pritiska na evro i mogućeg skoka švajcarskog franka sa kojim korisnici kredita u Hrvatskoj imaju veliki problem, Vujčić je RTL Direktu odgovorio da su to „neki rizici koji bi mogli da se ostvare i na koje svi moramo obratite pažnju“.

On je podsetio na oscilacije evra i franka na berzi, ali je istakao da su one bile prisutne samo na početku dana i da su se evro i franak jako brzo vratili na svoje uobičajene vrednosti i međusobni odnos.

Vujčić je, takođe, dodao da je Hrvatska daleko od grčkog scenarija i da joj se u skorije vreme ne može dogoditi da bude u situaciji da ne može da plati neku ratu inostranog duga.

„Mi smo u situaciji u kojoj naši međunarodni bankarski ulozi pokrivaju ceo hrvatski inostrani dug u jednoj godini“, rekao je Vujčić uz opasku da je jako loše za privredu i samu zemlju ako ne može da izvršava svoje obaveze.

(Tanjug)

Share this post: