Heroj iz jevrejske prodavnice dobio francusko državljanstvo

francuska policija

Radnik jevrejske prodavnice u Parizu, koji je tokom talačke krize uspeo da spase kupce tako što ih je sakrio u rashladnu komoru u podrumu, dobio je na svečanoj ceremoniji francusko državljanstvo, objavili su danas francuski mediji.

Lasana Batili (24), musliman poreklom iz Malija, nalazio se u skladištu kad je islamista Amedi Kulibali naoružan upao u jevrejsku prodavnicu 9. januara i ubio četvoro ljudi, a veći broj njih uzeo za taoce, preneo je britanski BBC.

Batili je tada odveo nekoliko prestravljenih kupaca u rashladnu komoru u podrumu radnje i ugasio hlađenje i svetlo, spasivši im tako život. Svetski mediji su ga posle hvalili zbog hrabrosti i brzog razmišljanja.

Sinoćnjoj ceremoniji dodele državljanstva Batiliju su prisustvovali francuski premijer Manuel Vals i ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev, koji su mu se zahvalili na hrabrosti.
„Ljudi kažu da sam heroj, ali ja to nisam. Ja sam Lasana“, rekao je on na dodeli državljanstva i dodao: „Ostaću isti. Opet bih isto uradio, jer sam pratio svoje srce.“

Batili živi u Francuskoj već devet godina, a prošle godine je podneo zahtev za državljanstvo.

U terorističkim napadima u Parizu početkom meseca je ubijeno ukupno 17 ljudi, od čega 12 u napadu islamista na redakciju francuskog satiričkog nedeljnika „Šarli ebdo“.

(Tanjug)

Share this post: