Hilari KLINTON optužila VIKILIKS za rusku propagandu!

Izbori

foto: Tanjug/AP

Portparol izbornog štaba kandidatkinje Demokratske stranke za predsednika SAD optužio je Vikiliks za „rusku propagandu“ i podržavanje Hilarinog rivala, republikanskog kandidata Donalda Trampa.

Portparol Hilarinog izbornog štaba Brajan Falon objavio je na svom nalogu na Tviteru sledeću poruku: „Vikiliks, vi niste medijska organizacija. Vi ste oruđe propagande ruske vlade, koja se meša u koristi svog ljubimca kandidata, Trampa.“

„Kako bi bilo da istražimo mogućnost da je Tramp direktno koordinira s Rusijom i Vikiliksom? Od te mogućnosti treba da se naježimo“, piše Falon u drugom tvitu.

Hilari je u drugoj debati izjavila da je Vikiliks povezan s „napadima ruskih hakera“ i da podržava Trampa. Svog rivala je već optuživala da gaji bliske kontakte s Rusijom i njenim predsednikom Vladimirom Putinom, što je republikanac već negirao, mada nikad nije krio da Rusiju ne smatra neprijateljem.

„Znam dosta o Rusiji, ali ne znam ništa o poslovima u Rusiji. Tamo ne radim. Tamo nemam kompaniju. Nisam uzeo ni kredit iz Rusije“, kazao je Tramp u drugoj predsedničkoj debati u nedelju dodajući da bi „bilo sjajno kad bismo sarađivali s Rusijom jer bismo zajedno mogli da se borimo protiv Islamske države“.

Hilarin izborni štab često optužuje Vikiliks da je pristrasan prema Trampu. Međutim, osnivać Vikiliksa Džulijan Asanž smatra oba američka predsednička kandidata lošim.

„Pitate me da li bih više voleo koleru ili gonoreju“, odgovorio je u avgustu na pitanje da li mu se više dopada Tramp ili Hilari.

Vikiliks je objavio hiljade dokumenata o tome kako je Hilari Klinton kršila i zakon SAD i međunarodne zakone dok je bila na funkciji američkog šefa diplomatije. Među njenim najpoznatijim aferama je ona sa zloupotrebom imejlova; ispostavilo se da je zvaničnu državnu prepisku obavljala s privatne imejl adrese, što je flagrantno kršenje američkog zakona.

Hilari Klinton je za tu aferu prvo pokušala da optuži svog prethodnika na funkciji državnog sekretara Kolina Pauela, a kad joj to nije uspelo, počela je da optužuje predsednika Rusije Vladimira Putina i ruske hakere.

Share this post: