Hitne konsultacije u UN zbog ruskog konvoja

rusija konvoj

Ulazak ruskog humanitarnog konvoja na teritoriju Ukrajine bez prethodne provere i odobrenja vlasti u Kijevu, naišao je na oštru osudu zvaničnika SAD, EU, NATO i ukrajinskih vlasti.

Posle 10 dana čekanja na dozvolu za ulazak, ruski konvoj je ušao na teritoriju Ukrajine, a Moskva smatra da je dalje oklevanje bilo nedopustivo zbog humanitarne katastrofe koja se odigrava u istočnoj Ukrajini, kao i da je ulazak realizovan u skladu sa međunarodnim humanitarnim zakonom. 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, trebalo bi da održi danas vanredne konsultacije, povodom ulaska ruskog humanitarnog konvoja na ukrajinsku teritoriju.

Litvanija je zatražila da u 15 časova po lokalnom vremenu počne sastanak, na kom će se raspravljati o ulasku desetina kamiona s ruskom pomoći u Ukrajinu, što je ta zemlja opisala kao invaziju, prenele su agencije.

Savetu će se najpre obratiti visoki zvaničnik UN Oskar Fernandez-Taranko, koji će u brifingu govoriti o širenju tenzija zbog konvoja koji bi, prema strahovanjima Zapada, mogao da bude iskorišćen kao pomoć proruskim snagama.

Sjedinjene Američke Države i vlade evropskih zemalja, pozvale su Moskvu da sarađuje s ukrajinskom vladom i Međunarodnim Crvenim krstom na proveri tovara i da osigura da on bezbedno stigne do civila.
„To što je učinila Rusija predstavlja kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta|, izjavio je na konferenciji za novinare pres sekretar Pentagona Džon Kirbi.

Kirbi je naglasio da Rusija „mora neodložno da povuče svoja vozila i osoblje sa ukrajinske teritorije“.

Ukrajinsko mnistarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ukrajinski zvaničnici danas nisu mogli da provere sadržaj konvoja, a Crveni krst je odlučio da ga ne prati, iz bezbednosnih razloga.
„Veoma je zabrinjavajuće, što do sad ni ukrajinska strana ni MKCK (Međunarodni komitet Crvenog krsta), ne znaju sadržaj tovara“, navelo je ukrajinsko ministarstvo u pismu prosleđenom članicama Saveta bezbednosti.

Dalja odlaganja isporuka humanitarne pomoći u Istočnoj Ukrajini bi bila neprihvatljiva, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u današnjem telefonskom razgovoru, saopšteno je iz Kremlja.

U razgovoru koji je inicirala nemačka kancelarka, Putin je rekao kako je, nakon „jasnog odugovlačenja“ Kijeva, Rusija odlučila da pošalje svoj konvoj pomoći jer bi „dalja odlaganja bila neprihvatiljiva s obzirom na humanittarnu katastrofu u konfliktnoj zoni“.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je danas oštro osudio upad ruskog humanitarnog konvoja na teritoriju Ukrajine i upozorio da Rusija svojim potezima pogoršava krizu.
„Takozvani ruski humanitarni konvoj je prešao na teritoriju Ukrajine bez dozvole ukrajinskih vlasti i bez bilo kakvog učešća Međunarodnog Crvenog Krsta“, napisao je Rasmusen u saopštenju za medije.

On je upozorio da Rusija ovim činom nije samo prekršila međunarodne obaveze i humanitarne principe, već je dovela u pitanje svoju tvrdnju da je reč o pomoći za ugrožene civile, a ne o vojnoj podršci proruskim snagama.

Odluka Rusije da pošalje konvoj s humanitarnom pomoći preko granice u istočnu Ukrajinu, bez odobrenja Kijeva ili pratnje međunarodnih posmatrača, predstavlja jasno narušavanje ukrajinske granice, saopštila je danas visoka predstavnica za evropsku bezbednost i saradnju Ketrin Ešton.
„Ovo je jasno narušavanje ukrajinske granice. Takođe je u suprotnosti s ranijim sporazumima između Ukrajine, Rusije i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK)“, poručio je Sebastijan Brabant, portparol Eštonove.

„Pozivamo Rusiju da povuče ovu odluku“, naglasio je Brabant.

Moskva nije prekršila međunarodni zakon, odlukom da pošalje svoj humanitarni konvoj preko granice u Ukrajinu, poručio je danas visoki ruski diplomata.
„Postupamo potpuno u skladu s normama međunarodnog humanitarnog zakona. Ne možemo i nećemo prihvatiti katastrofalnu situaciju u kojoj su se našli ljudi koji žive na jugoistoku Ukrajine“, naglasio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov u saopštenju.

OEBS je saopštio da su danas, u 12:08 sati po lokalnom vremenu, 34 kamiona sa ruskom humanitarnom pomoći, koji su pregledani prethodnog dana, prešli rusko-ukrajinsku granicu na Donjeckom kontrolnom graničnom punktu, bez pratnje predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK).

Još jedna grupa od 34 kamiona, koji nisu bili pregledani, pratila su prvu grupu i takođe prešli granicu, ušavši u Ukrajinu.

Do 14:20 sati po lokalnom vremenu granicu prema Ukrajini ukupno su prešla 134 kamiona (od kojih 34 pregledana) i još 12 vozila u njihovoj pratnji, uključujući i jedna ambulantna kola, navodi OEBS.

(Tanjug)

Share this post: