Hrvatska: 320.000 blokiranih računa građana, među njima teški bolesnici, invalidi, nezaposleni …

prosjak beskucnik

Svaki četvrti zaposleni stanovnik Hrvatske ima račun u blokadi dužoj od 365 dana, a blokirani građani dužni su više od privrede.

Blokada računa podrazumena uzimanje trećine prihoda koji se na njega slije.

Više od 300.000 blokiranih živi s primanjima manjim od 2.500 kuna (328 evra) mesečno, a kad im se od toga odbije blokirana suma ostaje im oko 200 evra mesečno za celu porodicu, što nije dovoljno ni za osnovne mesečne troškove, preneo je portal Indeks.hr.

Razlog ogromnom broju blokada je legalizovano kamatarenje i aktivnost državne Finansijske agencije (Fina) na čiji se nalog blokoraju računi, kažu u udruženju “Blokirani”.

Prema podacima Fine, krajem februara ove godine u Hrvatskoj je blokirano 317.224 računa građana sa ukupnim dugom od 31,46 milijardi kuna (4,13 milijardi evra) i 47.828 poslovnih subjekata s dugom od 28,9 milijardi kuna (3,8 milijardi evra).

Poređenja radi, u novembru 2010. godine u blokadi je bilo ukupno 25.606 fizičkih osoba (obrtnici, samozaposleni, bez zaposlenih osoba). Već sredinom 2011. godine u Hrvatskoj je blokirano 166.000 građana, a broj osoba u dužničkom “ropstvu” galopirajući se povećavao, pri čemu se tome ne nazire kraj, navode u udruženju Blokirani.

Od blokade računa nije izuzeta ni jedna kategorija stanovništva, tako da ona pogađa i primaoce socijalne pomoći, ljude u bolnici na aparatima, ratne veterane, invalide, nezaposlene, pa i porodice s teško bolesnom decom, kažu u udruženju.

Blokada računa građana sprovedi se bez sudskog procesa, bilo kakve presude ili njihove saglasnosti i a blokirani građani nemaju mogućnost ni da se žale, jer ih nadležni nisu čak ni upoznali s razlozima blokade niti su im uručili rešenje o blokadi, kažu u udruženju “Blokirani” koje je prikupljanjem potpisa pokrenulo akciju za samoorganizovanje 320.000 blokiranih građana, preneo je Indeks.hr.

(Tanjug)

Share this post: